شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران(شارا)- نخستین نشست کمیته علمی دهمین کنفرانس بینالمللی روابطعمومی ایران با حضور 30 نفر از اساتید برتر این حوزه و با همت موسسه کارگزار روابط عمومی ومیزبانی اداره کل روابطعمومی و امور بینالملل سازمان اوقاف و امور خیریه کشور در هتل بزرگ ارم برگزار شد.
در ابتدای این نشست، دکتر حسن بشیر دبیر کمیته علمی کنفرانس و عضو هیات علمی دانشگاه معارف اسلامی و فرهنگ و ارتباطات دانشگاه امام صادق(ع)؛ به تلاشهای اساتید در دورههای قبل اشاره کرده و گفتند: در دورههای قبل اساتید تلاش کردند آن تصمیماتی را که با اقدامات اجرایی امکان پذیر باشند را به سرانجام برسانند. ما هنوز به آن درجه علمی مناسب در تولید ادبیات روابطعمومی نرسیدهایم، در حالی که در این چهار سالی که بنده دبیر کمیته علمی هستم با سایر اعضای کمیته علمی به شدت معتقد بودیم که ادبیات مناسبی را باید در این زمینه تولید کنیم. مجددا از همه اساتید تقاضا داریم از طریق معاونتهای پژوهشی در دانشگاه ها حداقل یک پروژه سالیانه داشته باشند که مثلا سالیانه یک کتاب در یکی از حوزه های روابطعمومی تولید کنند. بنده معقتدم که این توانایی در اساتید محترم و دانشگاهها وجود دارد که خلاقیت لازم در این زمینه داشته باشند و پروژه های خوب و مناسبی را به انجام برسانند.
دکتر بشیر به موضوع کنفرانس دهم اشاره کرده و تاکید نمودند: برای دهمین کنفرانس بینالمللی روابطعمومی ایران موضوعی را با مشورتها و صحبتهای انفرادی با اساتید انتخاب کردیم که ضرورت آن احساس میشد و آن موضوع «روابطعمومی یکپارچه» است که موضوع مهمی است و ما باید به سمت یکسانسازی و وحدت ساختاری، فکری، عملی، کارایی و ارتباطی بین همه اجزای نهاد روابطعمومی ایجاد کنیم که هم فکر و هم عمل کارگزار و مدیر روابط عمومی منسجم و از این حوزه تعریف روشنتر و مشخص تری داشته باشند و همکاری جدی در این زمینه صورت گیرد.
وی همچنین موضوع جدیدی با عنوان «نظام ارتباطی روابطعمومی» را مطرح کردند و گفتند: بعد از پیگیری بحث های حقوقی روابط عمومی از طریق مجلس شورای اسلامی و ایجاد فراکسیون مربوطه، بحثهای مربوط به تولید مجله، کتاب و پروژهها که زمانبر هستند و در مدت خیلی کوتاه شکل نمیگیرند پیگیری شده که معمولا اینگونه کارها آرام آرام به سرانجام میرسند. اکنون مسئله مهمی که امسال باید مورد توجه قرار دهیم و امشب هم می خواهم مطرح کنم و با مشورت با اساتید در آینده کار گستردهای در مورد آن انجام گیرد، موضوع «نظام ارتباطی روابطعمومی» است، شبیه نظام مهندسی و نظام پزشکی که در کشور نظام ارتباطی داشته باشیم این نظام فراتر از مدیریت های سازمانی در نظر گرفته شود. وی افزود: همان طور که حکم نظام مهندسی و نظام پزشکی توسط رئیسجمهور صادر میشود باید این نظام توسط بالاترین مقام اجرایی کشور مورد عنایت قرار گیرد و یک تحول جدی در سازماندهی، نظارت، یکپارچگی، اجرا و اشراف بر همه تحرکات درون سازمانی و بیرون سازمانی در این زمینه در سطح کشور صورت گیرد.
دکتر بشیر افزود: اگر در این حوزه بتوانیم یک کار سازماندهی شده ی خوب انجام دهیم در آینده در سطح دانشگاهها میتوانیم فعالیت داشته باشیم؛ در سطح بسیج ارتباطی میتوانیم کار جدی انجام دهیم، و در رابطه با رسانه ملی تعاملی خیلی فراتر از آنچه که هست داشته باشیم مخصوصا با حضور دکتر دارابی، معاون محترم سیما و همه اساتید این نشست که همگی در این زمینه پیشگام و پیشرو هستند کارهایی می شود صورت گیرد که منشأ خیر و برکت برای جامعه اسلامی ما باشد.
سپس دکتر دارابی معاون سیمای جمهوری اسلامی ایران، طی سخنانی به چند نکته بسیار مهم و کارگشا در حوزه روابط عمومی اشاره کردند و از اصلیترین دلیل برای حاضر شدن در چنین جلسه، اهتمامی نامیدند که همه عزیزان برای این موضوع دارند. وی تاکید کرد که: نکته اول ما برای حضور در این نشست این است که مسئله اصلی و کانونی ما در این رابطه باید روشن شود و به سوالاتی که در این زمینه هست پاسخ مناسب بدهیم؛ چون اگر این مساله به درستی روشن شود ما تکلیف خود را با ادامه بحث روشن میدانیم.
معاون سیمای سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران 4 پیشنهاد برای غنی سازی موضوع کنفرانس را چنین ارایه کرده و تاکید نمودند: من چند پیشنهاد برای این موضوع دارم که اگر کمیته علمی مصلحت دانست میشود برای آن ساز و کار طراحی و تعریف کرد:
یکی بحث نهادسازی و نظامسازی است که استاد بشیر هم اشاره کردند و تا این اتفاق رخ ندهد کارهای پراکنده و تلاشهایی که صورت میگیرد فایدهای ندارد و باید نظاممند شود و باید یک نظام حقوقی برای آن تعریف شود و نهادهایی که در زیرمجموعه کار است یا ضرورت ایجاد آن مورد تاکید است را تقویت یا تاسیس کنیم؛
نکته دوم آموزش، تربیت نیرو و کادرسازی است. ما واقعاً هرچقدر در این حوزه سرمایهگذاری کنیم و واقعاً اگر خروجی های ما در دانشگاهها به تولید وصل نشوند هیچ وقت با خواندن کتاب نمیتوانند کار مناسب انجام دهند، ما از این جهت باید یک حوزهای را برای خود تعریف کنیم؛
نکته سوم مسئله الگوسازی موفق است، ما بالاخره بعد از سالها باید چند الگوی موفق روابطعمومی را در کشور به عنوان مدل، مقایسه تطبیقی یا مطالعه موردی برای مردم، وزارتخانهها و دستگاهها معرفی کنیم تا این مدل بتواند قابل توجه باشد؛
نکته آخر مسئله فرهنگسازی است که ما باید واقعاً در این حوزه کار جدی انجام دهیم، من همینجا خدمت عزیزان این نشست اعلام آمادگی میکنم که بیاییم ما یک برنامه خوب، کارآمد و عملی و نه صرفاً تئوریک، چون مسائل تئوری زیاد گفته شده و ضرورت هم دارد، تا این برنامه در تلویزیون بتواند به عنوان دپارتمانی برای طرح مسائل روابطعمومی و ارتباطات باشد و در این زمینه نکاتی که مد نظر است با خود شما این برنامه را سامان دهیم و انشاءالله در آستانه کنفرانس این کار را کلید بزنیم.
همچنین دکتر مسعود کوثری عضو هيات علمی دانشگاه تهران و مدیر گروه ارتباطات دانشکده علوم اجتماعی،پیشنهادی پیرامون کارگاههای روابطعمومی دانشگاهی ارایه دادند که به صورت تخصصی در سطح دانشگاه ها برای دانشجویان ایجاد شود. وی در ادامه پیشنهاد ایجاد کمسیون آموزشی- پژوهشی را مطرح نمودند.
دکتر علیرضا ابوالفضلی رئیس شعبه دانشگاه دارالحکمه کانادا در ایران، بحث فراکسیون روابطعمومی در مجلس شورای اسلامی را مطرح کردند که با همکاری ایشان این فراکسیون در مجلس تشکیل شده است. وی عنوان کرد کمیتههای این فراکسیون در مجلس در حال شکلگیری است و حضور مستمر و علمی اعضای فعال روابطعمومی در این کمیتهها را خواستار شدند.
دکتر بشیر با تاکید بر ضرورت تشکیل کمسیون حقوقی به ویژه برای پیگیری کارهای در حال انجام مربوط به فراکسیون روابطعمومی مجلس شورای اسلامی را اعلام کردند که مورد تایید اعضای کمیته علمی قرار گرفت.
دکتر محمدمهدی فرقانی عضو هيات علمی دانشگاه علامه طباطبايی، طی سخنانی به دو محور بسیار مهم اشاره و تاکید کردند: بنده در این جمع دو بحث را باز می کنم و از حضور دکتر دارابی که هم در روابطعمومی و هم در رسانه می توانیم از ایشان کمک بگیریم این موضوع را دنبال می کنم، اولین بحث مربوط به بازنگری رشتههای علوم انسانی در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری می باشد. هم اکنون دو رشته روابطعمومی و روزنامهنگاری دانشگاه علامه طباطبایی به عنوان تنها متولی دولتی این دو موضوع هستند که دارای 46 سال سابقه می باشند. متاسفانه هم اکنون این دو رشته در واقع در شرف حذف از مقطع لیسانس می باشند که با کمک روابطعمومیها و رسانه ها و تشکیل کمپینی باید از حذف این دو رشته جلوگیری کنیم. بحث دوم این است که هم در رشته روزنامهنگاری و هم رشته روابط عمومی با همکاری همه دوستان عزیز دو درس با عنوان کارآموزی پیشبینی کردهایم و 4سالی است که در حال تدریس است. این اقدام فایده دوسویه هم برای دانشگاه و هم برای روابط عمومی ها دارد، که بعد عملی روابطعمومی را می توان در این محیطهای آموزشی و دانشگاهی جبران کرد. وی تاکید کرد که خواهشی که از دوستان روابطعمومی دارم، همکاری با واحد کارآموزی و جذب کارآموز است که باید آن را جدی بگیرند که این مساله نیاز به مساعدت همه عزیزان دارد که این موضوع را ترویج نمایند.
در ادامه دکتر بشیر ضرورت تشکیل کمسیون رسانه ای را مطرح کردند که مورد تایید اعضای کمیته علمی قرار گرفت. وی تاکید کرد که با حضور جناب آقای دکتر دارابی می توان فعالیت رسانه ای شایسته ای در این زمینه داشته باشیم و به جای حذف این رشته ها در تقویت آنها گام برداریم تا صدمات جبران ناپذیری به بدنه این رشته وارد نشود.
دکتر محسن بنیهاشمی، رييس دانشکده ارتباطات دانشگاه صدا و سیما همچنین به دو نکته اشاره کرده و گفتند: یکی جدیت همه اعضای کمیته علمی در مورد بازبینی و جلوگیری از حذف رشته دانشگاهی روابطعمومی از دانشگاه علامه طباطبایی که یک مساله علمی مهمی است. وی تاکید کرد: البته این بحث مربوط به یک دانشگاه خاص نیست و اگر به درسهای روابط عمومی در دوره لیسانس در سطح کشور کوچکترین خللی ایجاد شود کل روابطعمومیهای کشور به نقصان و بحران کشیده میشوند و پیشنهاد میشود به صورت سازمانیافته توسط همه دوستان به این موضوع رسیدگی شود.
نکته دیگری که دکتر هاشمی به آن اشاره کرد همان بحث آموزشی است که در همین زمینه گفتند: ما باید عملاً مسئله آموزش را حل کنیم، کارگاهها را سر و سامان دهیم و جلسات بین سال را تقویت کنیم. وی تاکید کرد بحث بازآموزی روابطعمومیها و بحث استمرار مصوبات کنفرانس هرسال نیز اهمیت دارد که لازم است در این زمینه اقداماتی صورت گیرد.
دکتر علیرضا دهقان، عضو هیات علمی دانشگاه تهران ضمن تایید سخنان اعضای کمیته علمی به دو نکته اشاره نمودند یکی بحث مربوط به جلوگیری از حذف رشتههای روابطعمومی و روزنامهنگاری بود که تاکید کردند به دلیل اینکه در کمیسیون بازنگری وزارت علوم هستم در این زمینه توضیحاتی را اعلام می کنم: از سوی دانشگاه علامه طباطبایی پیشنهادی تحت عنوان «طرح تجمیع این رشتهها به کمیسیون بازنگری وزارت علوم» فرستاده شده تا رشتههایی که عناوین مختلفی دارند ولی نهایتاً یک هویت و محتوا دارند را یکپارچه کنیم. اما با مخالفتهایی که داشتیم در صددیم هر دو رشته را حفظ کرده و اجازه ندهیم ذیل یک عنوان کلی بیایند. ایراداتی به این طرح گرفته شده و طرح مجدداً به دانشگاه علامه برای بازنگری عودت داده شده است.
نکته دیگری که دکتر دهقان به آن اشاره کرد در مورد مشارکت دانشگاه تهران در کار آموزش و پژوهش روابطعمومی بود. وی تاکید کرد: ما در دانشگاه تهران رشتهای تحت عنوان روابطعمومی نداریم ولی میتوانیم به عنوان دورههای کوتاه مدت و بازآموزی با دانشگاهها و اساتید همکاری کنیم.
دکتر حسن بشیر، دبیر کمیته علمی کنفرانس با تاکید بر صحبتهای قبلی دکتر کوثری و نیز سخنان دکتر دهقان پیشنهاد تشکیل کمیته آموزشی و پژوهشی را مطرح کردند تا درسها و کارگاههای آموزشی و فغالیت های پژوهشی روابط عمومی گسترش یافته و در این زمینه اقدامات لازم صورت گیرد که با استقبال و تایید اعضای کمیته علمی روبرو شد.
دکتر داود نعمتی انارکی، عضو هيات علمی دانشگاه صدا و سيما؛ به نکتهای پیرامون سخنان دکتر دارابی اشاره کرده و گفتند: دکتر دارابی در صحبتهای شان عنوان کردند که این مجموعه میتواند متولی برنامهای در حوزه ارتباطات و روابطعمومی در سیمای جمهوری اسلامی ایران باشد که واقعاً جای چنین برنامهای خالی است. من مدتها در کنار دکتر دارابی کار کردهام و در جلسات متعددی که با گروههای مختلف دارند، همواره این پیشنهاد را مطرح کردند و مسلماً در این نشست این قابلیت را در گروه دیدهاند و باید نهایت استفاده را از این پیشنهاد نمود و من این آمادگی را از طرف دانشکده ارتباطات دانشگاه صدا و سیما اعلام مینمایم که پلی ارتباطی بین این مجموعه و صدا و سیما است تا این مجموعه به بهترین شکل ممکن کلید بخورد.
دکتر سيد رضا نقيب السادات، عضو هيات علمی دانشگاه علامه طباطبايی؛ به نکاتی پیرامون نظاممند شدن و استقلال حرفهای روابط عمومی ها اشاره کرد و از الزامات و ملزومات آن سخن گفت و تشکیل شورای هماهنگی روابطعمومیهای کشور را خواستار شد. دکتر بشیر در این زمینه نیز تاکید کردند که باید به نحو مناسب از پراکندگی موجود در این حوزه جلوگیری کرد و نوعی از همدلی میان همه دست اندرکاران این حوزه مهم ارتباطی ایجاد کرد تا تصمیمات مشترکی در این زمینه داشته باشند.
در ادامه دکتر نقیب السادات، پیشنهاد بحث مساعدت روابطعمومیها برای راهاندازی دفتری به نام دفتر ارتباط دانشگاه با روابطعمومیها عنوان کرد. ایشان همچنین بحث بازنگری و اصلاح برنامههای درسی در همین کمیتهها را خواستار شد.
دکتر مهدخت بروجردی، رئيس مرکز روابطعمومي و اطلاعرساني وزارت علوم؛ با اشاره به برخی از مشکلات اجرایی و آموزشی روابطعمومی خواستار نگاه تخصصی و ریزتر به آن شدند و تاکید کردند که نباید فقط به کلیات اکتفا کرد و مباحث عمیقتر و اجرایی تر مورد توجه قرار گیرند.
همچنین دکتر سید مجتبی علوی عضو شورای سیاستگذاری کنفرانس با ارایه پیشنهادی، بحث آموزش و اجرای برنامه های آموزشی روابط عمومی ها در شهرستانها را مطرح کردند که مورد استقبال اعضای کمیته علمی قرار گرفت.
دکتر امیدعلی مسعودی، رئيس گروه ارتباطات دانشگاه سوره؛ مطلبی پیرامون بازتاب رسانهای کنفرانس عنوان کرده و تاکید کردند: باید تلاشها و هماهنگیهای بیشتری برای پوشش خبری کنفرانس صورت گیرد تا بدون هیچ ایرادی رسانههای دیداری، شنیداری و نوشتاری خبرهای این کنفرانس عظیم را بازتاب دهند.
ناصر رزاقمنش عضو شورای سیاستگذاری کنفرانس، طی سخنانی به حوزه اجرا در روابطعمومی کشور اشاره نمود و از پراکندگی در این زمینه مواردی را مطرح کرد و تاکید کرد که با تشکیل چنین کمیته ای باید از پراکندگی در حوزه اجرایی روابط عمومی ها جلوگیری کرد و زمینه را برای وحدت و همدلی فراهم نمود.
در پایان دکتر بشیر دبیر کمیته علمی کنفرانس به جمع بندی مباحث مطرح شده پرداختند و از همراهی و حضور پر رنگ اساتید در این نشست تشکر و قدردانی نمودند و تاکید کردند که تلاش خواهد شد در مورد آنچه که در این نشست به تصویب رسید اقداماتی با کمک همه اساتید صورت گیرد و نتایج آن بزودی اعلام گردد.