اشاره
شبكه اطلاع رساني روابط عمومي ايران (شارا)-|| شانزدهمين كنفرانس بين المللي روابط عمومي ايران (اولين رويداد تجربه محور روابط عمومي ايران) با حضور اساتيد و صاحب نظران علوم ارتباطات، مديران و كارشناسان روابط عمومي هاي بخش هاي دولتي و غير دولتي با رويكرد "ايده پردازي" از سوي موسسه كارگزار روابط عمومي، دوشنبه 23 دي ماه 1398 در سالن همايش هاي مديريت صنعتي ايران برگزار شد.


به گزارش شبكه اطلاع رساني روابط عمومي هاي ايران (شارا)، شانزدهمين كنفرانس مشتمل بر چند بخش از جمله: آيين افتتاحيه، آيين اعطاي هشتمين جايزه بين المللي زنده ياد دكتر حميد نطقي و اعطاي جوايز هفدهمين دوره " هنرهشتم" به روابط عمومي هاي منتخب، همچنين سخنراني اساتيد مدعو در چند پنل مجزا و دو كارگاه آموزشي كاربردي به انجام رسيد كه گزارش كامل آن از نظر مي گذرد:

آيين افتتاحيه: دبيرخانه كنفرانس روابط عمومي به قدرت رويدادهاي ايده محور اعتقاد دارد

آيين افتتاحيه شانزدهمين كنفرانس بين المللي روابط عمومي ايران پس از تلاوت آياتي چند از كلام الله مجيد و پخش سرود، دبيركل كنفرانس طي سخناني با اشاره به وقايع و رويدادهاي اخير و تغيير زمان برگزاري كنفرانس گفت: دبيرخانه كنفرانس روابط عمومي به قدرت رويدادهاي ايده محور اعتقاد دارد.


مهدي باقريان افزود:: هر چند رسيدن به ايده هاي ناب و تاثيرگذار، دشوارترين بخش روند و فرايند خلاقيت و نوآوري است اما همكاري مشترك بين مديران و كارشناسان روابط عمومي، نه تنها ما را در جريان ايده هاي خلاقانه اين حوزه قرار مي دهد بلكه زمينه را براي يادگيري تجربيات بيشتر و كشف راه هاي جديد فراهم مي كند.

رييس انجمن متخصصان روابط عمومي در ادامه گفت: با بها دادن و فراهم كردن محيطي براي انعكاس فعاليت هاي نوآورانه و خلاقانه مانند كنفرانس روابط عمومي، ما مي توانيم از يكديگر پشتيباني و تشويق دريافت كنيم و اين امر باعث افزايش اعتماد به نفس شاغلان هنرهشتم در نوآوري و به اشتراك گذاشتن ايده هاي جديد در زمينه هاي مختلف روابط عمومي مي شود.

وي در ادامه با تاكيد بر اين نكته كه "اين كار ارزشمند نيازمند تسهيل ايجاد و بسط بسترهاي لازم تعامل شخصي و حرفه اي شاغلان روابط‌عمومي است"، تصريح كرد: اگر شاغلان روابط عمومي، آموزش مهارتهاي كاربردي را در قالب ارايه ايده ها و الگوهاي كاربردي و ساير گونه هاي جديد تعامل كه منبعث از خلاقيت، نوآوري و تمايز است در دستور كار خود قرار ندهند جايگاه و ارزش واقعي و اعتبار حرفه اي روابط عمومي بيش از پيش از دست خواهد ر فت.

رييس انجمن متخصصان روابط عمومي با اعلام اين مطلب كه "خوشبختانه دوره شانزدهم كنفرانس روابط عمومي با اين رويكرد آغاز مي شود"، گفت: اگرچه دبيرخانه كنفرانس روابط عمومي به قدرت رويدادهاي تجربه محور اعتماد و اعتقاد دارد و براي موفقيت آن سرمايه گذاري مي كند اما تامين هزينه هاي برگزاري يك كنفرانس علمي، انتخاب يك مكان مناسب، مديريت يك رويداد مهم، دعوت از مخاطبان بويژه مخاطبان خارجي و استقبال آنها، ايجاد ارتباطات عميق تر و جلوگيري از تبديل كنفرانس به يك رويداد صرفا شنونده محور و شروع يك مرحله بزرگ، كار ساده اي نيست.

باقريان گفت: ما بايد با تزريق نيروي خلاقيت و ايده پردازي در بخش هاي مختلف روابط عمومي بويژه در عرصه هاي معرفتي و ابزاري و همچنين فعاليت هاي روزانه، وجه تمايز كاري كه انجام مي دهيم را پيدا كنيم و از رويه هاي معمول فاصله بگيريم و اگر چنين كاري كرديم قطعا به نتيجه دلخواه كه "ايجاد نقطه عطف" است نيز مي رسيم.

دبيركل كنفرانس در پايان اظهار داشت: اميدوار هستيم مديران و كارشناسان روابط عمومي با مشاركت ارزشمند خود در خلق و آفرينش ايده هاي خلاقانه و تازه و انعكاس آن در كنفرانس روابط عمومي، نقش فعال و قابل قبولي در اين عرصه ايفا نمايند.


آيين اعطاي جايزه بين المللي دكتر نطقي به پروفسور باقرساروخاني

در بخش دوم كنفرانس شانزدهم، آيين اعطاي هشتمين جايزه بين المللي دكتر نطقي به پروفسور باقر ساروخاني با سخنراني دكتر سعيد رضا عاملي دبير شوراي عالي انقلاب فرهنگي و مدرس دانشگاه، دكتر علي اكبر فرهنگي پدر مديريت رسانه ايران و پروفسور ساروخاني برگزار شد.


پروفسور ساروخاني تنديس اخلاص، عمل و علم است

مهدي باقريان در اين مراسم با بيان اينكه جايزه دكتر حميد نطقي بنيانگذار روابط‌عمومي ايران از سال ۱۳۸۳ در دو سطح ملي و بين‌المللي برگزار مي‌شود گفت: اين جايزه تاكنون به كاظم معتمدنژاد پدر ارتباطات نوين ايران، جيمز گرانيگ استاد ممتاز روابط عمومي در گروه ارتباطات دانشگاه مريلند كالج پارك آمريكا، علي‌اكبر جلالي پدر علم فناوري اطلاعات ايران، علي اكبر فرهنگي پدر مديريت رسانه ايران، سعيدرضا عاملي استاد ممتاز ارتباطات دانشگاه تهران، يونس شكرخواه بنيانگذار روزنامه‌نگاري آنلاين در ايران و حسن بشير استاد ممتاز ارتباطات دانشگاه امام صادق (ع) اعطا شده است.

دبيركل كنفرانس شانزدهم در اين بخش كفرانس با اشاره به اعطاي هشتمين جايزه بين المللي دكتر نطقي به پروفسور باقر ساروخاني اظهار داشت: به منظور تقدير و تجليل از خدمات و تلاش‌هاي علمي و تحقيقاتي پروفسور باقر ساروخاني استاد برجسته دانشگاه تهران در آيين افتتاحيه شانزدهمين كنفرانس بين‌المللي روابط عمومي ايران، هشتمين جايزه بين‌المللي دكتر حميد نطقي بنيانگذار روابط عمومي ايران به ايشان اهدا مي شود.


وي افزود: موسسه كارگزار روابط عمومي و دبيرخانه دائمي كنفرانس بين‌المللي روابط عمومي ايران براي اداي احترام به دكتر نطقي و بزرگداشت ارزش‌هايي كه او از آن‌ها حمايت مي‌كرد، جايزه و تنديس دكتر نطقي را پايه گذاري كرده است.

مهدي باقريان با بيان اينكه پروفسور باقر ساروخاني در دو دهه اخير در حوزه ارتباطات و روابط عمومي با ارايه سخنراني و تاليف كتاب، از خود آثار و تاثيرات بسيار گرانبهايي برجا گذاشته است اظهارداشت : علاقه مندان و دوستاران پروفسور ساروخاني از ايشان به عنوان "پدر جامعه شناسي علم ارتباطات" نام مي برند.


وي در پايان گفت: اگر بخواهم پروفسور ساروخاني را در يك جمله تعريف كنم مي توانم بگويم ايشان تنديس و مظهر اخلاص و عمل و علم است.

پروفسور ساروخاني سرمايه بزرگ دانش ارتباطات كشور است

دكترسعيدرضا عاملي استاد گروه ارتباطات و مطالعات آمريكاي دانشگاه تهران و دبير شوراي عالي انقلاب فرهنگي، از پروفسور ساروخاني به عنوان سرمايه بزرگ دانش ارتباطات و حوزه جامعه شناسي خانواده ياد كرد و افزود: اگر روابط عمومي را تركيبي از چهار عنصر دانش، مهارت، ارتباطات و عشق بدانيم، قطعا پرفسور ساروخاني نماد اين چهار عنصر است.


وي با اشاره به اينكه پروفسور ساروخاني در سال 1968 در دانشگاه سوربن فرانسه موق به اخذ دكتراي جامعه شناسي با ارايه رساله دكتري خود با عنوان مطالعه تطبيقي خانواده و تفكرات غالي شده است اظهارداشت: ايشان از همان دوران كودكي در شرايط سخت و دشواري همراه مادر گرامي شان زندگي مي كردند و تلاش و سختكوشي استاد موجب شد تا با وجود سختي هاي مسير زندگي از موفق ترين و پركارترين اساتيد روزگار باشند.


دكتر عاملي با اشاره به تاليف، ترجمه و ويراستاري بيش از 160 عنوان كتاب، مقالله و تحقيق به زبان هاي فرانسه، انگليسي و فارسي، انتشار بيش از 30 عنوان كتاب پژوهشي در بيش از 10 حوزه علمي خاطرنشات ساخت: دريافت حدود 50 لوح تقدير و جايزه به مناسبت انتشار كتاب برگزيده سال و پژوهش برگزيده سال، برگزاري سمينارهاي علمي، انجام بيش از 30 كتاب پژوهشي در حوزه هاي كودكان و رسانه هاي جمعي، مهاجرت هاي اجباري و جوانان ايران از جمله اقدامات علمي پروفسور ساروخاني در طول ساليان گذشته در عرصه‌هاي داخلي و خارجي بشمار مي‌رود.

ساروخاني دانشمند بي بديل علوم انساني است

دكتر علي اكبرفرهنگي پدر مديريت رسانه ايران نيز با اشاره به سابقه دوستي و همكاري بيش ازنيم قرن با پروفسور ساروخاني گفت: ايشان در زمره دانشمندان بي بديل علوم انساني و انديشمندي جامع الاطراف است كه نگاه چند سويه به مسايل علوم ارتباطات و رشته جامعه شناسي دارند.


وي با بيان اينكه پروفسور ساروخاني حكيم و دانشمندي پهنانگر و مسلط به چندين حوزه علوم اجتماعي و ارتباطي است اظهار داشت: تلاش هاي ايشان در شكل گيري رشته ارتباطات در دانشگاه تهران منجر به آن شد تا فراتر از رشته روزنامه نگاري و در قالب گسترده تري با عنوان رشته ارتباطات، هم اكنون شاهد آموزش و پرورش دانشجوياني بيشتري در اين حوزه باشيم.


دكتر علي اكبر فرهنگي با ابراز خرسندي از حضور در مراسم اعطاي جايزه دكتر نطقي به پروفسور باقر ساروخاني از دست اندركاران اين برنامه بويژه موسسه كارگزار روابط عمومي تجليل كرد.


پروفسور ساروخاني:
همتم بدرقه راه كن اي طاير قدس
كه دراز است ره مقصد و من نوسفرم

پروفسور باقر ساروخاني كه در شانزدهمين كنفرانس بين المللي روابط عمومي ايران حايز دريافت هشتمين جايزه بين المللي دكتر نطقي شد در سخناني ضمن تقدير از اعطا كنندگان اين جايزه به وي گفت: خود را شايسته اين همه كرامت نمي دانم اما موجب افتخار است كه در جمع بزرگان و پيشكسوتان، جايزه دكتر نطقي را دريافت مي كنم.


وي با اشاره به سرگذشت پر فراز و نشيب و سختي ها و مرارت هاي دوران كودكي و تحصيل اظهارداشت: به عنوان دانشجوي ممتاز براي اعزام به دانشگاه سوربن فرانسه انتخاب شدم و درست پس از يك روز از پايان تحصيلات و دفاع از تز دكتراي خود با عنوان "مطالعه تطبيقي خانواده و تفكرات غالبي"، با وجود دريافت پيشنهادهايي مبني بر اقامت و كار در آن كشور، بلافاصله به كشورم ايران بازگشتم.


پروفسور ساروخاني ضمن تشريح فعاليت ها و تاليفات دوران كاري خود، درباره كتاب جامعه شناسي وسايل ارتباط جمعي گفت: همراه با دكتر منوچهر حسيني ، كتاب "جامعه همه جايي را ترجمه كرديم و عنوان جديد را خلق كرديم و نام آن را "جامعه شناسي وسايل ارتباط جمعي " نهاديم.


وي در بخش ديگري از سخنان خود با بيان اينكه روابط عمومي و رسانه نور و دانايي را منعكس مي كنند بر ضرورت توليد محتوايي كه بر قلب و جان انسان ها اثر بگذارد تاكيد كرد و خاطرنشان ساخت: صرف اتكاي به عقل كافي نيست بلكه زبان گرم و دوستانه و عاشقانه لازم است تا پيام شما را جاودانه و ماندگار سازد.


دريافت كننده هشتمين جايزه بين المللي دكتر نطقي، در شانزدهمين كنفرانس بين المللي روابط عمومي ايران، خطاب به مديران و كارشناسان حاضر در كنفرانس تصريح كرد: در كار روابط عمومي از استدلال عقلي به سراغ استدلال عاطفي حركت كنيد تا در اعماق قلب انسان ها جاي گيريد.


پروفسور ساروخاني در بخش ديگري از سخنان خود با بيان اينكه توسعه پايدار در هزاره سوم بدون روابط عمومي ممكن نيست خاطرنشان ساخت: روابط عمومي هوشمند، توانا، پويا، اساس زندگي اجتماعي و اساس حركت جامعه خواهد بود.

وي با تجليل از مدير موسسه كارگزار روابط عمومي و دست اندركاران برگزاري كنفرانس بين المللي روابط عمومي ايران و حاضران در مراسم، سخنان خود را با اين بيت به اتمام رسانيد همتم بدرقه راه كن اي طاير قدس كه دراز است ره مقصد و من نوسفرم


پروفسور باقرساروخاني در يك نگاه

استاد جامعه شناسي دانشگاه تهران، سرپرست بخش روانشناسي اجتماعي موسسه مطالعات و تحقيقات اجتماعي از 1349 تا 1352، معاون موسسه مطالعات و تحقيقات اجتماعي از 1350 تا 1352، مدير منتخب گروه جامعه شناسي دانشكده علوم اجتماعي دانشگاه تهران از 1370 تا 1374 (دو دوره)، سرپرست بخش تحقيقات تطبيقي، موسسه مطالعات و تحقيقات اجتماعي از 1371 تا 1376، مدير گروه علمي- تخصصي جامعه شناسي خانواده انجمن جامعه شناسي ايران، مدير منتخب گروه آموزشي جامعه شناسي دانشگاه تهران از 1376 تا 1381 (سه دوره)، استاد نمونه دانشگاه تهران در سال 1380، استاد تمام وقت دانشگاه آزاد اسلامي (واحد تحقيقات) و عضو گروه آموزشي جامعه شناسي، مدير گروه آموزشي زنان- خانواده (دانشگاه آزاد اسلامي- واحد تحقيقات) و مدير گروه هاي تخصصي دكتراي جامعه شناسي برخي ديگر از فعاليت‌هاي عملي ايشان مي باشد.


عضويت هيئت تحريريه مجله جامعه شناسي وابسته به انجمن جامعه شناسي ايران، عضو هيئت تحريريه فصلنامه زنان دانشگاه الزهرا، عضو هيئت تحريريه نامه علوم اجتماعي دانشگاه تهران، عضويت در هيئت تحريريه مجله جامعه شناسي دانشگاه تهران و عضويت در 15 مجله علمي ديگر از تلاش هاي علمي ايشان است.


پروفسور باقر ساروخاني استاد برجسته دانشگاه تهران در سال 1318 در قزوين متولد شد و دكتراي دولتي (دتا) در جامعه شناسي و چاپ رساله در پاريس را در سال 1968 از سوربن (با درجه بسيار عالي) دريافت كردند.


بنيانگذاري و مديريت مجله دانشكده (مجله علمي دانشگاه تهران) و عضو هيات تحريريه بيش از 10 مجله علمي- پژوهشي دانشگاهي، عضويت در مجامع علمي ملي و بين المللي (عضويت در انجمن هاي علمي متعدد در سطح ملي و بين المللي از جمله كميته بين المللي خانواده، تدريس روش هاي تحقيق در سطح دكترا و فوق ليسانس، جامعه شناسي ارتباطات و جامعه شناسي خانواده گوشه اي از ساليان كار بيش از نيم قرن پروفسور ساروخاني در آموزش و پژوهش در سطح ملي و بين المللي است.
 


شايان ذكر است در اين مراسم ضمن رونمايي تمبر جايزه دكتر نطقي، هشتمين جايزه بنيانگذار روابط عمومي ايران به پروفسور باقر ساروخاني با حضور اساتيد و صاحب نظران علوم ارتباطات اعطا و فيلم كوتاهي از زندگينامه پروفسور ساروخاني توليد شده در موسسه كارگزار روابط عمومي نيز پخش شد.


اعطاي جوايز هفدهمين دوره " هنرهشتم"
پس از اتمام مراسم مربوط به اعطاي جايزه دكتر ناطقي و پيش از ورود به بخش علمي كنفرانس و ارايه مقالات، آيين اهداي جوايز جشنواره برترين هاي روابط‌عمومي موسوم به "هنرهشتم" نيز برگزار شد.


در اين مراسم، جايزه نوعدوستي به اميرحسين ميرحيدري مدير روابط عمومي انجمن خيريه بهداشتي و درماني حضرت ابوالفضل (ع) به پاس اهتمام در راستاي نهادينه سازي فرهنگ نوعدوستي و همياري اهدا شد.


هادي صفري مديركل روابط عمومي سازمان تامين اجتماعي، جايزه انتشارات (با انتشار گونه هاي مختلف نشر با هدف ابلاغ پيام هاي ارتباطي سازمان) را از آن خود كرد.


جايزه مديريت روابط رسانه اي به سعيد معادي مديركل روابط عمومي بانك توسعه تعاون (جريان سازي رسانه اي رمز پويا) و منصور فخاران مديركل روابط عمومي سازمان راهداري و حمل و نقل جاده اي كشور (مديريت و ايجاد وحدت رويه در اطلاع رساني اربعين) اهدا شد.


جوايز مدال روابط عمومي و نشان روابط عمومي به ترتيب به محمدرضا رجب پور مدير روابط عمومي مجتمع مس سرچشمه و محمدحسين ايازي مدير روابط عمومي مجتمع مس آذربايجان (مس سونگون) براي تلاش جهت اعتلاي روابط عمومي در 20 سال گذشته تعلق گرفت.


بهنام صيفوري رييس روابط عمومي شركت فجر انرژي خليج فارس، جازه مديريت ارتباطات درون سازماني (تدوين و اجراي الگوي كاربردي آسيب شناسي مديريت درون سازماني) را دريافت كرد.


جايزه مسئوليت اجتماعي به محمد ايرانمنش مديركل روابط عمومي و امور بين الملل شركت معدني و صنعتي گل گهر (نهادينه كردن فرهنگ مسئوليت اجتماعي شركتي در نظام رهبري شركت)، فريد ميرموسوي مدير روابط عمومي بيمه دي (حمايت هاي بي دريغ در راستاي ارتقاي فرهنگ اهداي عضو)، شاكر خفايي رييس روابط عمومي و امور بين الملل شركت پالايش نفت تبريز (طراحي، پياده سازي و توسعه سيستم مديريت مسئوليت اجتماعي شركت) و محمدرضا فاتحي مدير روابط عمومي و خدمات اجتماعي مجتمع مس شهر بابك (حفظ و گسترش فرهنگ بومي) تعلق گرفت.


صادق سكري مديركل روابط عمومي شركت راه آهن جمهوري اسلامي ايران (مديريت بهينه فضاي مجازي، انتشار نشريه چندرسانه اي ره آورد و ربات راه آهن) و نرگس صداقت مدير روابط عمومي و امور بين الملل شركت نفت ستاره خليج فارس (طراحي ميز تعاملي شيبه ساز جهت برگزاري تورهاي مجازي)، جايزه روابط عمومي ديجيتال را از آن خود كردند.


جايزه خلاقيت به مهدي بذرافشان مديركل ارتباطات و امور بين الملل شهرداري كاشان (طراحي و مديريت وبسايت هاي ديده بان خدمت و چلچراغ توسعه با رويكرد مشاركت و شفافيت)، مديريت روابط عمومي و امور بين الملل شركت سهامي بيمه ايران (راه اندازي و مديريت بهينه شبكه روابط عمومي بيمه ايران) و احسان اله بعيدي رييس اداره ارتباطات سازمان فرهنگي اجتماعي ورزشي شهرداري اصفهان (طراحي و اجراي برنامه ها و فعاليت هاي خلاقانه و تاثيرگذار) اهدا شد.


زهرا مهدور مدير روابط عمومي شركت فروشگاه هاي زنجيره اي افق كوروش (طراحي و اجراي موفق رويدادها و جشنواره هاي كيفي متعدد در سطح ملي)، جايزه رويدادهاي ويژه را از آن خود كرد.


جايزه فرهنگ سازي به سيداكبر بني طبا مدير روابط عمومي شركت آبفا استان اصفهان (آموزش همگاني مديريت مصرف آب) تعلق گرفت.


كيوان فرحزاد مديرعامل شركت توزيع نيروي برق غرب مازندران (تجليل از عملكرد شركت نيروي برق غرب مازندران در بحران سيل مهر 1397 و آموزش همگاني مديريت انرژي با رويكرد محلي)، جايزه مديريت بحران را دريافت كرد.


در ابتداي مراسم با اعطاي لوح تكريم از شركت ملي پست به پاس همكاري ارزشمند اين شركت در برگزاري كنفرانس تجليل به عمل آمد.


همچنين در اين مراسم با اعطاي لوح سپاس بازنشستگي به حسن خسروي از تلاش هاي وي در راستاي اعتلاي روابط عمومي در طول 30 گذشته تجليل بعمل آمد.


پنل نخست بخش علمي كنفرانس شانزدهم
در اين بخش از شانزدهمين كنفرانس بين المللي روابط عمومي ايران، دكتر سعيدرضا عاملي استاد تمام گروه ارتباطات و مطالعات آمريكاي دانشگاه تهران با موضوع "مديريت يكپارچه روابط عمومي جديد و همه جانبه نگري"، دكتر كامبيز كامكاري روانشناس و عضو هيئت علمي دانشگاه آزاد اسلامي با موضوع "كاربردهاي تكنيك تحليل رفتاري در حوزه روابط عمومي"، پل روترز بنيانگذار موسسه هوش مصنوعي با موضوع "آينده هوش مصنوعي در روابط عمومي" و دكتر سعيد خزايي استاد تمام دانشگاه تهران با موضوع "تكنيك هاي حل مسئله در روابط عمومي" به ارايه مقاله خود پرداختند كه در ادامه مي آيد:

دكتر حسن بشير دبير كميته علمي كنفرانس

در آغاز پنل نخست، دكتر حسن بشير دبير كميته علمي كنفرانس به بررسي اهداف، موضوعات و دستاوردهاي كنفرانس پرداخت.


استاد تمام دانشگاه امام صادق ‌(ع) درباره‌ جايگاه روابط‌عمومي ها با تاكيد بر سه عامل تاثيرگذار تعامل، تبادل و تداوم اطلاعات اظهار كرد: روابط عمومي‌ها ارگان واحدي هستند كه فعاليت‌هاي آنان نيازمند انسجام، همكاري و آرمانگرايي واقع‌بينانه است. اين وضعيت بدون نوعي از «تعامل دائمي» ميان همديگر امكان‌پذير نيست.


دكتر بشير پيرامون دستاوردهاي كنفرانس هايي كه تاكنون برگزار شده است تصريح كرد: ايجاد رشد و تحول در هر زمينه علمي و اجرايي نيازمند نوعي از تعامل، تبادل و تداوم اطلاعات علمي و تجربي است. بدون اين سه عامل اساسي نمي توان به يك سطح قابل قبولي از رشد و تحول علمي و اجرايي رسيد.


وي افزود: ۱۵ كنفرانس گذشته در اين زمينه گام هاي بلندي را برداشته‌اند كه مي توان ادعا كرد «جريان زنده روابط عمومي» در كشور، تا اندازه زيادي مديون اين كنفرانس است.


استاد ارتباطات بين الملل و ميان فرهنگي و دبير علمي شانزدهمين كنفرانس بين المللي روابط عمومي با بيان اينكه روابط عمومي ها بدون تبادل ايده ها، انديشه ها، سياست ها، برنامه ها و محصولات خود ميان خود و مهمتر از همه ميان خود و جامعه نمي توانند به بالندگي و پيشرفت واقعي برسند، اظهار داشت: تبادل اطلاعات در هر زمينه همراه با نمونه هايي از تجربيات كسب شده بخصوص با مردم يك اقدام مهمي است كه مي تواند روابط عمومي ها را در يك «جريان گفتماني» مداوم با جامعه قرار دهد.


وي افزود: اين جريان گفتماني، خود حيات دهنده روابط عمومي هاست. كنفرانس در اين زمينه نيز فعاليت هاي برجسته اي تاكنون داشته است و نفس برگزاري كنفرانس با طرح مطالب و مقالات علمي نوعي از تبادل اطلاعات بر پايه دانش روابط عمومي است.


وي با اشاره به اينكه شانزدهمين كنفرانس دو موضوع مهم را مورد توجه قرار داده است تصريح كرد: «مديريت و برنامه ريزي» و ديگري «ايده پردازي و تجربه محوري» هر دو موضوع همبستگي و پيوستگي كامل با همديگر دارند.


و بديهي است ارائه تجربه ها و ايده هاي جديد مي تواند مديريت و برنامه ريزي را تقويت كند و مديريت قوي نيز نيازمند چنين تجربه ها و ايده هاي جديد است. بنابراين، چنين نگاه جديدي به مسائل روابط عمومي يك تحول اساسي است كه بر پايه كسب تجربه هاي زيادي از برگزاري 15 كنفرانس قبل است.

مديريت يكپارچه روابط عمومي جديد و همه جانبه نگري

دكتر سعيد رضا عاملي استاد گروه ارتباطات و مطالعات آمريكاي دانشگاه تهران و دبير شوراي عالي انقلاب فرهنگي نخستين سخنران اين كنفرانس بود كه مقاله خود را با موضوع مديريت يكپارچه روابط عمومي جديد و همه جانبه نگري " ارايه كرد.


دكتر عاملي در سخنراني خود با بيان اينكه فهم مديريت يكپارچه روابط عمومي جديد مستلزم فهم ظرفيت هاي جديد روابط عمومي در كنار ظرفيت هاي پيشيني روابط عمومي است اظهار داشت: در عين حال باز مهندسي روابط عمومي بر مبناي تغيير در نظامهاي مديريت و بوجود آمدن روشهاي مديريت جديد و همچنين توجه به انسان جديد در پرتو تحولات شناختي و عملكرد جامعه انساني است.


دبير شوراي عالي نقلاب فرهنگي با اعتقاد به اينكه روابط عمومي از يك ارتباطات و حوزه عمل داخلي و يك دايره ارتباطات و عمل خارجي كه تنظيم كننده ارتباطات و امور داخلي و خارجي سازمان است، برخوردار است، گفت: قيد «يكپارچه» در اينجا اشاره به ابعاد به هم پيوسته روابط عمومي و تبديل شدن اين دانش و مهارت مهم به يك ظرفيت چند رشته اي و چند مهارتي و در عين حال برخوردار از پيوستگي، نظام مند بودن و معطوف به اهداف متعالي سازماني مشخص و همچنين معطوف به تامين استاندارد و تقويت نام نماي سازمان است.


دكتر عاملي «جديد بودن» در روابط عمومي جديد را، تحول فنآورانه در كار روابط عمومي يا روابط عمومي در بستر رقومي (ديجيتال) عنوان كرد و در اين باره افزود: ماهيت منعطف براي متمايل به بي نهايت تنوع و تكثر در توليد و توزيع محتوا و خدمات روابط عمومي است و هم ناظر بر روشهاي جديد و به هم پيوسته روابط عمومي درون يك سازمان و در ارتباط با ساير سازمانها و نوعي غير مركزي شدن «عمليات روابط عمومي» يا شكل گيري مفهوم «روابط عمومي براي همه»، «روابط عمومي همه جا حاضر» و «روابط عمومي 24 ساعته» است.


استاد گروه ارتباطات و مطالعات آمريكاي دانشگاه تهران مديريت يكپارچه روابط عمومي در معناي پارادايمي خود ناظر بر الگوواره دو فضايي دانست و خاطرنشان ساخت: اين مسئله ريشه در روابط عمومي چهره به چهره و فيزيكي و روابط عمومي هوشمند، مجازي و رقومي دارد كه يك نوع عملكرد فرامحلي، جهاني و ادامه دار و در عين حال منعطف براي متمايل به بي نهايت تغيير را ظرفيت سازي مي كند.


تعريف لايه هاي عملياتي روابط عمومي بر بستر «نظام اطلاعات جغرافيايي» سازمان، از ديگر محورهاي سخنراني دكتر عاملي بود كه پيرامون آن گفت: دايره نظام مند و بزرگي از داده هاي مكان مبنا همراه با اتصال خدمات هوشمند را فراهم مي كند كه نوع موثري از خدمات يكپارچه روابط عمومي جديد را رقم مي زند. در عين حال با رويكرد مديريت يكپارچه روابط عمومي جديد، مديريت روابط عمومي در كاربردهاي متفاوت فضاي اول و دوم عملكرد پيدا مي كند.


وي مديريت ارتباطات انساني، نهادي و ملاقاتها؛ مديريت اخلاق حرفه اي، مسئوليت اجتماعي و صيانت از فرهنگ و ارزشهاي اسلامي؛ مديريت امور، اطلاع رساني، رسانه اي و رسانه هاي اجتماعي سازمان؛ مديريت خدمات نرم افزاري و الكترونيك؛ مديريت آموزش و رفتار سازماني؛ خود پژوهشي و دگرپژوهي سازمان؛ مديريت ارتباط با مردم و همسايگان و مديريت ارتباطات بين المللي و جهاني سازمان را هفت محور موثر بر كاركرد نوين روابط عمومي ها قلمداد كرد و با اشاره به اينكه تعالي، نشاط و كارآمدي سازمان ارتباط تنگاتنگي با كيفيت كار روابط عمومي و حوزه اختيارات روابط عمومي سازمانها دارد اظهار داشت: تفاوت فاحشي بين «روابط عمومي براي همه» با «روابط عمومي براي سطح بالاي سازمان» وجود دارد كه در مديريت موثر و يكپارچه، روابط عمومي موضوع توجه و به حساب آوردن همه كاركنان و ذي نفعان سازمان، خصوصا توجه ويژه به حاشيه نشين هاي سازمان، ناتوانان جسمي و اقليت هاي قومي و ديني، نقش تعيين كننده اي در شكوفايي، موفقيت و تعالي سازماني دارد.

دكتر عاملي در پايان سخنان خود مديريت يكپارچه روابط عمومي جديد، همه جانبه نگري، نگاه چند وجهي و چند رشته اي و توجه به همه عناصر سازمان را حايز اهميت دانست و خواستار رويكرد «دانش يكپارچه» مسير براي مديريت روابط عمومي مبتني بر بهره گيري از همه ظرفيت هاي دروني و بيروني سازمان در لايه هاي مختلف با تاكيد بر «همه جانبه نگري» شد.

كاربردهاي تكنيك تحليل رفتاري در حوزه روابط عمومي

كاربردهاي تكنيك تحليل رفتاري در حوزه روابط عمومي عنوان سخنراني دكتر كامبيز كامكاري روانشناس و عضو هيئت علمي دانشگاه آزاد اسلامي بود كه در اين كنفرانس به تشريح شيوه هاي نفوذ در مخاطب با تحليل روانشناسانه مخاطب پرداخت.


وي با بيان اينكه ارتباط موثر زماني بوقوع مي پيوندد كه در قلب و ذهن مخاطب نفوذ كنيم تا منجر به تغيير رفتار شود گفت: روانشناسي به خدمت گرفته مي شود تا با شناخت هرچه بيشتر مخاطبان براي توليد محتواي مناسب وارد عمل شويم.

دكتر كامكاري با اشاره وجود واحدهاي تحليل رفتار در سازمان هايي نظير اف بي آي اظهار داشت: تكنيك هايي وجود دارد كه با تكيه بر آنها، رفتار مخاطب بطور دقيق مورد واكاوي و بررسي قرار مي گيرد.


وي با تاكيد بر ضرورت بكارگيري اصول و فنون روانشناسي براي درك و فهم ريشه هاي رفتاري انسان ها گفت: وضعيت پوشش، حالت بدن و هيجان هاي بروز داده شده در حيطه شناختي قرار مي گيرند كه مناسب با نظام ارزش هاي هر شخص مي توان نسبت به انتخاب پيام هاي مناسب هر گروه اقدام كرد.


دكتركامكاري با تقسيم بندي نظام هاي ارزشي به اقتصادي، سياسي، اجتماعي، ورزشي و مذهبي اذعان داشت: همه افراد داراي نظام ارزشي هستند كه براي نفوذ در آن لازم است با تكنيك هاي روانشناسانه نسبت به درك صحيح و شناخت وافي از آن آگاه شويم.


سنجش سطح معلومات مخاطب، شخصيت شناسي ، تعيين زمان مناسب براي صدور پيام، شناسايي علايق و سليقه ها، تفاوت قايل شدن ميان مقوله نظر با نگرش و تحليل رفتارهاي مخاطبان از ديگر محورهاي سخنان دكتر كامكاري بود كه در جمع مديران و كارشناسان حاضر در كنفرانس شازندهم به تبيين و تشريح آن پرداخت.

آينده هوش مصنوعي در روابط عمومي

"پل روتزر" بنيانگذار موسسه هوش مصنوعي بازاريابي در سخنراني خود با بيان اينكه ما تمايل داريم به هوش مصنوعي به عنوان اصطلاحي كلي نگاه كنيم اظهار داشت: در دنياي تجارت درباره يادگيري ماشيني، يادگيري عميق و پردازش طبيعي زبان چيزهاي زيادي مي شنويم اما اين ها همه انواع هوش مصنوعي هستند. پس اين ها همه زير يك چتر قرار مي گيرند.


پل روتزر با اشاره به اينكه اين ها كلكسيون ابزار، تكنولوژي و الگوريتم هايي هستند كه طراحي شدند تا ماشين ها را هوشمند كنند تصريح كرد: مردم هر روزه و همه وقت از نت فليكس گرفته تا گوگل مپ و سيري و الكسا از هوش مصنوعي در زندگي شان استفاده مي كنند. همه اين ها از هوش مصنوعي استفاده مي كنند. پس شما هميشه هوش مصنوعي را در زندگي خود مي بينيد و اينگونه است كه بازاريابي، ارتباطات و روابط عمومي در همان جهت حركت مي كند.

وي با اعتقاد به اينكه هوش مصنوعي بايد طوري ساخته بشود كه كار مشخصي را انجام دهد گفت: هيچ نوع هوش مصنوعي كلي مانند آنچه در فيلم ها مي بينيد وجود ندارد. هيچگونه موجودات حساسي وجود ندارد كه آگاهي داشته باشد و آنگونه كه انسان ها مي توانند، فكر كنند. پس شما طوري برنامه ريزي مي كنيد كه هوش مصنوعي بتواند كارهاي مشخصي را انجام بدهد. اين كارها بيشتر مربوط به ارائه پيش بيني ها و پيشنهادات است. اين كاري است كه معمولا ماشين ها انجام مي دهند.


"پل روتزر" با بيان اينكه وقتي به اين فكر مي كنم كه متخصصان بايد درباره هوش مصنوعي چه بدانند و از چه آگاه باشند، افزود: به اين نتيجه مي رسم كه بايد بدانند هوش مصنوعي قادر به انجام چه كاري است. لازم نيست كلاس هاي يادگيري ماشين ها را بگذرانيد يا كاملا هوش مصنوعي را بياموزيد. فقط كافي است دركي پايه اي داشته باشيد و بدانيد كجا هوش مصنوعي مي تواند به كار شما بيايد و مقدار زيادي زمان و پول را صرفه جويي كند. همچنين آنها مي بينند ابزارهايي كه روزانه استفاده مي كنند هوشمندتر مي شوند. براي مثال، وقتي سيژن دارد اين تجزيه و تحليل را انجام مي دهد به اين معني نيست كه قبلا وجود نداشته بلكه فقط هوشمند تر شده است.


بنيانگذار موسسه هوش مصنوعي با اشاره به اينكه در حوزه هوش مصنوعي، رهبران زيادي وجود ندارد تصريبح كرد: قرار نيست رهبران متفكر زيادي را پيدا كنيد كه تخصصشان ارتباطات و هوش مصنوعي است. واقعا تعداد زيادي از آنها وجود ندارد. در نتيجه ما تمايل داريم به بيرون از صنعت روابط عمومي نگاه كنيم. به متخصصاني نگاه مي كنيم كه در رشته هاي ديگر نوآوري مي كنند و نتيجه مي گيريم اين چه نتيجه اي بر روابط عمومي مي تواند داشته باشد.


وي در تشريح چالش هاي هوش مصنوعي خاطرنشان ساخت: يكي از مشكلات هوش مصنوعي اين است كه اطلاعات زيادي مي خواهد. مردم فكر مي كنند مي توانند چيزي را تحويل هوش مصنوعي بدهند و در يك چشم به هم زدن و به طور معجزه آسايي چيز بهتري تحويل بگيرند. اما اينطور نيست. اين تكنولوژي روابط عمومي بهتر در بسياري موارد است. اين ممكن است مشكلاتي را حل كند كه ما نمي توانستيم در گذشته حل كنيم اما همچنان مشكلات تجارتي وجود دارد كه بايد حل شود.


"پل روتزر" جاگذاري شغل هاي بازاريابي و ارتباطات را واقعيتي در پيش رو تلقي كرد و در اين باره گفت: نمي گويم اتفاق نمي افتد اما احتمالا چيزي كه اتفاق مي افتد اين است كه شغل هاي جديدي هم به وجود مي آيد كه الان نمي توانيم تصورشان كنيم. چيزي كه اتفاق مي افتد اين است كه در طول زمان، تكنولوژي هاي جديدي به وجود مي آيد كه فكرش را هم نمي كرديم. احتمالا شغل هايي از دست خواهد رفت و با شغل هايي ديگر جايگزين مي شود اما آنچه مهم است متخصصان در اين زمينه در نظر بگيرند اين است كه صرفا اين تغييرات باعث پيشرفت خرد و ظرفيت ها مي شوند.


وي افزود: تغييرات مي تواند در طول زمان در رقابت براي شما مفيد باشد و به شما قدرت برتر بدهد. كارهايي معمولي را برعهده مي گيرد كه به هر حال بيشتر افراد دوست ندارند انجام بدهند و زمان را براي افراد خالي مي كند كه كاري را انجام بدهند كه مشخصا كار انسانهاست. مثالي كه مي توانم بزنم ساخت ديتابيس رسانه اي است. روزي را تصور كنيد كه من مي خواهم داستاني در اين باره (مثلا فوتبال) پست كنم و هوش مصنوعي مي رود تمام مقالاتي كه در 10 سال گذشته از هر خبرنگاري در اين باره نوشته شده اند را در ديتابيس مي خواند و افرادي را پيدا مي كند كه احتمالا علاقه دارند اين خبر را پوشش دهند.


آينده هوش مصنوعي در روابط عمومي بخش ديگري از سخنان "پل روتزر" بود كه پيرامون آن اظهار داشت :خيلي اوقات مردم مي پرسند در آينده چه اتفاقي خواهد افتاد؟ در 5 يا 10 سال آينده. راهنمايي كلي من اين است كه در سه تا پنج سال آينده حداقل 80 درصد كاري كه ما روزانه انجام مي دهيم به طريقي از راه هوش مصنوعي انجام مي شود. فكر كردن به اين كمي ترسناك است. واقعا اغراق نمي كنم. بيشتر از 5 سال آينده، واقعا نمي دانم چه رخ خواهد داد.


بنيانگذار موسسه هوش مصنوعي در بخش پاياني سخنان خود خطاب به روابط عمومي ها گفت: نصيحتم به مردم و حرفه اي ها اين است كه توسط هوش مصنوعي مضطرب نشويد. مردم فكر مي كنند هوش مصنوعي علمي تخيلي است و در بيرون از اين عالم و در آينده وجود دارد. اينطور نيست. هوش مصنوعي اينجاست. حرفه اي ها بايد يادگيري را آغاز كنند. با يادگيري كمي اطلاعات يا ثبت نام در روزنامه اي مرتبط شروع كنند.


مهارتهاي حل مسئله و روابط عمومي

آخرين سخنران پنل نخست، دكتر سعيد خزائي استاد تمام دانشگاه تهران بود كه با موضوع مهارت هاي حل مسئله و روابط عمومي به سخنراني پرداخت و نظرات خودشان را در اين خصوص با شركت كنندگان مطرح كرد.


وي با بيان اينكه در نگاهي تازه و معاصر به ساحت روابط عمومي در سازمانها بايد اذعان كرد كه روابط عمومي سامانه هشدار سريع راهبردي، رصدخانه و چشم هميشه بيدار سازمان هاست، گفت: سازمانهايي را شاهد هستيم كه در عصر عدم قطعيت و محيط هاي آشوبناك معاصر با چالشها و مسائل نوپديد و بي سابقه اي دست به گريبان هستند.


دكتر خزائي با اشاره به اينكه سازمانها و نهادها همواره از تجارب و تخصصهاي خود براي رويارويي با چالشها و دشواريها بهره گرفته اند اظهار داشت: در محيط هايي كه پويايي فزايندهاي نداشته است و تغييرات تدريجي و كنترل پذير بوده اند، سازمان و روابط عمومي آن با بهره گيري از تجارب پيشين، دشواريها و مسائل را بر پايه الگويي خطي، تناوبي و تكرار پذير، مديريت مي كردند.


عضو هيئت علمي دانشگاه تهران افزايش سرعت تغيير و شتاب گيري تحولات موجب فراهم ساختن فضا و شرايطي براي زوال پارادايم ها، پندارها و روش شناسي هاي سنتي قلمداد كرد و خاطرنشان ساخت: ديگر نمي توان مسايل و موضوعات نوپديد را با روش هاي سنتي گذشته حل كرد، زيرا سازمانها در درك و فهم موضوعاتي كه از آن تجربه اي ندارند، عاجز هستند.


وي با بيان اينكه ناپيوستگيها، شوكها و شگفتيها بيش و پيش از آن كه نيازمند وجود تجربه و دانش سازماني باشند، محتاج توانايي سازمانها و كاركنان به حل خلاقانه مسأله هستند تصريح كرد: به ديگر عبارت، دنياي مديريت و به تبع آن، دنياي روابط عمومي از رويكردي كه اصطلاحاً آن را «روند - بنياد» مي ناميم گذر كرده و پاي به عرصه اي نهاده است كه مي توان آن را «رويداد - محور» ناميد.


دكتر خزائي در بخش ديگري از سخنان خود با اعتقاد به اينكه روندها همواره مبتني بر دانش و تجربه و داده هاي گذشته بوده است گفت: روندها كمابيش پيش بيني پذير و بدون غافلگيري بوده اند و به بيان روشن تر، ادامه خطي دنياي حال و گذشته بوده اند، اما دنياي «رويداد - محور» دنياي غير تناوبي، پيش بيني ناپذير و شگفتي سازي است كه غلبه بر مسايل و چالشهاي آن بيش و پيش از آن كه نيازمند تجربه و روال انديشي باشد، نيازمند خلاقيت و نوآوري است.


وي افزود: بي سبب نيست كه مجمع جهاني اقتصاد، مهمترين مهارت از ميان مهارتهاي دهگانة مديريت را «مهارت حل مسائل پيچيده» مي داند.


دكترخزائي تصريح كرد: در محيط غيرتناوبي و نوآيندي كه فراروي روابط عمومي هاست، چالشها، دشواريها و مسايلي چهره مي نمايند كه سابقه اي تاريخي نداشته اند و به ناچار تنها رويكرد مؤثر براي غلبه بر آنها، بهره گيري از روشهاي حل مسأله است، روشهايي كه از طرح «چرا ...» گذر كرده و به طرح پرسشهاي «چگونه ...» مي رسند.» چرا « پرسشي معطوف به گذشته است كه ريشه رويدادها را در سوابق جستجو كند و در مقابل، «چگونه» در پي حل مسايل آينده است.


استاد تمام دانشگاه تهران با اشاره به روشهاي حل مسأله كه مي توان از آنها با نام روشهاي اتاق فكري ياد كرد، گفت: مجموعه روشهايي است كه مي كوشد موضوعات و چالشهاي نوآيند را از طريق خرد جمعي، روشهاي مشاركت جويانه و بهره گيري تفكر جمعي، بررسي كند.


دكترخزائي در پايان سخنان خود با بيان اينكه در جهان معاصر و همچنين در سالهاي پيش رو، روابط عمومي ها نيازمند مجهز شدن به اين روشها براي غلبه بر جريان توفنده موضوعات نوظهوري هستند كه سازمانها و كاركنان را در دايرة تأثير خود قرار مي دهند گفت: هم اينك اين روشها، از جمله ذهن انگيزي، نقشه ذهني، شش كلاه تفكر، دواير خلاق و.... از جمله مهارتهاي كليدي حل مسأله در روابط عمومي ها و سازمانها هستند.

پنل دوم
در دومين بخش از كنفرانس شانزدهم كه بيشتر ارايه ايده هاي منتخب در دستور كار قرار گرفته بود، دكتر احمد يحيايي ايله اي با موضوع" الگوي كاربردي مديريت آسيب شناسي ارتباطات درون سازماني"، مهندس شاكر خفايي با عنوان "نقش روابط عمومي در استقرار مسئوليت اجتماعي" ، دكتر حسين افخمي با موضوع "برنامه ريزي و مديريت كمپين" به ارايه مقالات خود پرداختند.

ارايه ايده متخب: "الگوي كاربردي مديريت آسيب شناسي ارتباطات درون سازماني"

الگوي كاربردي مديريت آسيب شناسي ارتباطات درون سازماني به همت دكتر احمد يحيايي ايله اي (مدرس و مشاور روابط عمومي) و مهندس بهنام صيفوري (رئيس روابط عمومي شركت فجر انرژي خليج فارس) تهيه شده در اصل يك مطالعه موردي است كه در شركت فجر انرژي خليج فارس انجام شده است.


دكتر يحيايي ايله اي با بيان اينكه اجراي پژوهش آسيب شناسي ارتباطات درون سازماني در شركت فجر انرژي خليج فارس كه با همكاري اين شركت انجام گرفته است اظهارداشت: شايد يكي از اولين پروژه هاي آسيب شناسي ارتباطات درون سازماني در ايران باشد كه بر اساس يك مدل بومي انجام پذيرفته و توانسته راهكارهايي مناسب براي بهبود روابط درون سازماني بيابد.


وي افزود: نكته مهم اين است كه با انجام اين پژوهش يك مدل قابل قبول به عنوان راهكار كلي و ده راهكار كليدي براي حل آسيبها و مشكلات ارتباطات درون سازماني به دست آمد كه مي تواند براي ساير سازمانهاي ايراني مورد استفاده قرار گيرد."
 

وي با بيان اينكه ابعاد و مولفه هاي الگوي آسيب شناسي ارتبطات سازماني در بعد ساختاري شامل: اخلاق و فرهنگ، قانون و نظم، اطلاع رساني شفاف، رشد سازماني، سلسه مراتب مورد واكاوي قرار گرفت اظهار داشت: در بعد زمينه اي: كانال ارتباطي، محيط ارتباطي، فرهنگ ارتباطي، فرصتهاي ارتباطي و اختيارات مورد نظر قرار داشت و در بعد رفتاري نيز مولفه هايي نظير ارتباط چهره به چهره، ارتباط غيررسمي، گفتگوي صادقانه، انتقاد پذيري و تشويق و تحسين مورد ملاحظه بود.


در ايده ارايه شده توسط دكتر يحيايي ايله اي تحليل موانع ارتباطات در بعد زمينه اي، تحليل موانع ارتباطات در بعد ساختاري، تحليلي موانع ارتباطات در بعد زمينه اي و تحليل موانع ارتباطات در بعد رفتاري براي حاضران در كنفرانس تشريح شد.


وي اظهارداشت: مطالعات انجام شده نشان مي دهد در بسياري از سازمان هاي دولتي و خصوصي، الگوي مناسب براي مديريت ارتباطات وجود ندارد در حالي كه ارزشيابي عملكرد بر مبناي مدل هاي علمي مي تواند اطلاعات جامعي از وضعيت موجود ارتباطات در اختيار برنامه ريزان و عاملين تحول سازماني قرار دهد.


دكتر يحيايي ايله اي افزود: الگوي مورد استفاده ضمن دربرگيري تمامي موانع و آسيب هاي ارتباطي از ديگاه مباني نظري و خبرگان، از نوآوري لازم برخوردار است و به عنوان كارامدترين مدل سنجش آسيب شناسي بومي مورد تاييد قرار گرفته است.

ارايه ايده متخب: نقش روابط عمومي در استقرار مسئوليت اجتماعي

مهندس شاكر خفايي رئيس روابط عمومي و امور بين الملل شركت پالايش نفت تبريز در مقاله "نقش روابط عمومي در استقرار مسئوليت اجتماعي با تاكيد بر: شركت پالايش نفت تبريز" بر اين نكته اشاره كرد كه امروزه به دليل تقاضاي فزاينده جهت ارزش آفريني براي ذينفعان و در همان حال، روند رو به رشد پيچيده شدن كسب و كارها در محيط جهاني و توانايي افراد و رسانه ها براي انتشار فوري موفقيتها، شكستها و كجرويها، اعتبار و محبوبيت بنگاهها با دقت و سرعت بيشتري در معرض ارزيابي قرار مي گيرد.


وي با بيان اينكه حفظ جايگاه نام و برند سازماني، بيشتر از هر زمان ديگري ارزشمند شده است و به عملكرد سازمان در جنبه هاي گوناگون اقتصادي، انساني، محيط زيستي و جامعه گره خورده است اظهار داشت: با درك اين مهم، شركت پالايش نفت تبريز براي شناسايي و پاسخگويي به نياز ذينفعان، خلق و حفظ برند، دستيابي به اهداف توسعه پايدار و كسب موفقيت در بازار به شدت رقابتي، طرح تحول و تعالي سازماني سيستم مديريت خود را بر اساس مدل علمي AMIF / MAMIF آغاز كرد.


مهندس خفايي افزود: اين مدل در صدد تحول مديريت سازمان از مكتب كلاسيك به مكتب يادگيري و نيز خواهان تعالي مديران به تراز مكتب يادگيري مديريت است و بر مبناي اين مدل، آرمان مشترك مديران شركت، برنامه ريزي استراتژيك و نقشه استراتژي سازمان طراحي شده و برنامه ريزي عملياتي شركت تدوين گرديده است. سپس، بر مبناي آن با تدوين 6 هدف كلان، 40 هدف كمي و 132 برنامه و پروژه، سازمان به سمت آرمان تدوين شده خود كه همان «پيشرو پالايشگاههاي منطقه خاورميانه با اعتبار جهاني» است؛ حركت نموده است.


وي با اشاره به اينكه جهت گيري اصلي در اين مسير با تكيه بر استراتژي «بهبود فضاي كسب و كار با تاكيد بر ارزش آفريني و مسئوليت اجتماعي»، تعيين شده است خاطرنشان ساخت: در اين رويكرد جامع، ارتباطي معنادار ميان ترجيحات ذينفعان و مسائل داراي اهميت براي توسعه كسب و كار برقرار شده است. در نتيجه، اهداف كليدي علاوه بر موارد اقتصادي، شامل موارد مهم در جنبه هاي منابع انساني، جامعه و محيط زيست نيز هستند.


مهندس خفايي با بيان اينكه آنچه كه در اين چارچوب به عنوان ركن اصلي در تعريف و اجراي برنامه ها و پروژه ها لحاظ شده است گفت: داشتن تعامل دو سويه و ارتباط موثر با ذينفعان كليدي در هر حوزه است. بدين ترتيب مي توان از قابليتها و ظرفيتهاي طرفين جهت ارزش آفريني مشترك بهره گرفت تا به طور همزمان در مسير پيشرفت و موفقيت گام برداشت. بي ترديد، مديران و كاركنان شركت، پيشران اين تغيير و تحولات بنيادين هستند. در نتيجه، تلاش براي دروني كردن پايه هاي اصلي مكتب يادگيري مديريت در تفكر و رفتار ايشان (شامل تفكر سيستمي، مدلهاي ذهني، آرمان مشترك، يادگيري تيمي و قابليتهاي شخصي)، به عنوان زمينه اصلي براي تجلي قابليتهاي بالقوه نامحدود منابع انساني مورد تاكيد قرار گرفته است.


رئيس روابط عمومي و امور بين الملل شركت پالايش نفت تبريز يكي ديگر از مصاديق مهم اين رويكرد جامع در مديريت سازماني را جهت دهي به مشاركتهاي اجتماعي شركت، به سمت تعريف و اجراي برنامه هاي مشترك توانمندسازي براي جامعه محلي همجوار عنوان كرد و افزود: پالايشگاه تبريز به عنوان عضوي از جامعه در كنار ساير ساكنين و اعضاي آن ديده مي شود و ايشان نيز، دغدغه هايي همچون توسعه بلند مدت كسب و كار، حفظ اشتغال، تداوم رونق اقتصادي و ايجاد شرايط مناسب براي كاركنان را درك كرده و تصويري شفاف تر و كاملتر از نام و برند سازمان در ذهن ايشان شكل مي گيرد. اين درك مشترك و متقابل، گامي مهم و رو به جلو براي ايفاي نقشي موثر در توسعه پايدار جامعه و محيط اطراف محسوب مي شود."

برنامه ريزي و مديريت كمپين هاي روابط عمومي

دكتر حسين افخمي مدير گروه آموزشي روابط عمومي دانشگاه علامه طباطبايي در سخنراني خود با عنوان "برنامه ريزي و مديريت كمپين هاي روابط عمومي" به عناصر مهم و تاثير گذار در اجراي موفق كمپين ها پرداخت و با بيان اينكه شناخت زمان، صداقت، اخلاق گرايي در تبليغات از مفاهيم محوري در موفقيت يك كمپين است اظهار داشت: در تقويم رسمي كشور ما، روزها و ايام مناسبتي بسياري را شاهد هستيم كه فرصت خوبي رابراي آغاز كمپين ها فراهم آورده است.

وي افزود: مديريت زمان در حوزه كمپين از اصلي ترين عوامل تاثيرگذار بشمار مي رود كه روابط عمومي ها بايد با حساسيت بيشتري به آن نشان دهند.


دكتر افخمي با بيان اينكه فعاليتهاي روابط عمومي همواره سنجيده، هدفمند و برنامه ريزي شده است خاطرنشان ساخت: در اينجا برنامه ريزي به اقداماتي گفته مي شود كه با انجام آنها مي توان رويدادها و فعاليتهاي يك كمپين و روابط بين آنها را شناخت و زمان، منابع، مواد و تاكتيكها را بر اساس معيارهاي كمي و كيفي پيش بيني، برآورد و اصلاح كرد.


مدير گروه آموزشي روابط عمومي دانشگاه علامه طباطبايي با تشريح مفاهيم كليدي برنامه ريزي، انواع آن، رويكردهاي نظري عمده در زمينه فعاليتهاي ارتباطي در روابط عمومي و انواع كمپين از جمله تبليغي، رسانه اي و اطلاعي به تبيين مراحل دهگانه برنامه ريزي در روابط عمومي شامل تعريف مسأله، تحليل موقعيت، تعيين اهداف، تعيين استراتژي، تعيين عامه مورد هدف، تعيين پيام، انتخاب تاكتيكها، تعيين منابع (نيروي انساني و بودجه)، جدول زمانبندي و تعيين معيارهاي ارزشيابي آن پرداخت.


دكتر افخمي با اشاره به نقش و اهميت عنصر زمان در برنامه ريزي يك كمپين تصريح كرد: روابط عمومي ها لازم است نگرش عميقي نسبت به مفهوم و انواع زمان در يك كمپين و رابطه آن با هر يك از عناصر اصلي برنامه ريزي كمپين يعني مخاطبان، پيام، رسانه ها، نيروي انساني و بودجه داشته باشند.


وي همچنين كاربست دو روش برنامه ريزي پرت و سي.پي.ام و همچنين مسير بحراني در يك مثال عملي، «كمپين انتخاباتي» را مورد اشاره و نقد و ارزيابي قرار داد.


مقالات برتر شانزدهمين كنفرانس روابط عمومي ايران معرفي شدند

هيات داوران شانزدهمين كنفرانس بين‌المللي روابط عمومي ايران، مقالات برتر اين كنفرانس را معرفي كرد.

مقالات "نظام ارتباطي، برنامه ريزي و توسعه در ايران؛ ارائه يك چارچوب" تاليف مسعود طوفان نويسنده مسئول، دانشجوي دكتري روابط بين الملل دانشگاه آزاد اسلامي تهران مركزي، قادر باستاني، روزنامه نگار و مدرس دانشگاه و محمدحسن داد دكتراي انرژي دانشگاه آيندهوون هلند، "نقش روابط عمومي در استقرار مسئوليت اجتماعي (با تاكيد بر: شركت پالايش نفت تبريز)" تالف شاكر خفايي رئيس روابط عمومي و امور بين الملل شركت پالايش نفت تبريز،  "الگوي كاربردي مديريت آسيب شناسي ارتباطات درون سازماني" (مطالعه موردي: شركت فجر انرژي خليج فارس) تاليف احمد يحيايي ايله اي (مدرس و مشاور روابط عمومي) و بهنام صيفوري (رئيس روابط عمومي شركت فجر انرژي خليج فارس) و "نقش روابط عمومي در مستندسازي بحران" تاليف عباس خسرواني جهت ارائه و انتشار در كتاب مجموعه مقالات كنفرانس برگزيده شدند.


كتاب مجموعه مقالات كنفرانس كه در برگيرنده ۱۰ مقاله علمي در خصوص ايده پردازي و تجربه محوري در حوزه روابط عمومي است بعد از برگزاري كنفرانس منتشر مي شود.


علاوه بر اين، تعدادي از ايده هاي منتخب در اين كتاب منتشر خواهد شد.


كارگاههاي آموزشي

گزارش برگزاري كارگاه آموزشي "نگاهي به آينده توليدات و محصولات بصري"

"نگاهي به آينده توليدات و محصولات بصري" عنوان يكي ديگر از كارگاه هاي آموزشي بود كه همزمان با برگزاري شانزدهمين كنفرانس بين المللي روابط عمومي ايران و در پاسخ به نيازهاي جديد شاغلان روابط عمومي از سوي شوراي سياستگزاري كنفرانس طراحي شده و در مركز همايش هاي سازمان مديريت صنعتي با حضور مديران و كارشناسان روابط عمومي هاي نهادها و سازمان هاي بخش هاي دولتي و غيردولتي و مدرسي دكتر "مريم سليمي" پژوهشگر ارتباطي و تصويري در 24 ديماه سال جاري برگزار شد.


به گزارش شارا در اين كارگاه آموزشي، براي شركت كنندگان حاضر، مروري بر تحولات اخير قالب هاي مختلف بصري، نگاهي به آينده تصوير و توليدات بصري، قالبهاي بصري در رسانه هاي اجتماعي، آينده تبليغات و پيشنهادهاي كاربردي توسط دكتر سليمي ارايه شد.


پژوهشگر ارتباطي و تصويري در جمع مديران و كارشناسان روابط عمومي ها، با بيان اينكه تصوير، مقوله اي وسيع است كه مي تواند هر شكل دوبعدي يا سه بعدي، ايستا يا متحرك، ترسيمي با دست يا توليد شده توسط فناوري ها يا تركيبي از آنها را شامل مي شود گفت:ممكن است برخي تصاوير عمر كوتاهي داشته باشند مانند انعكاس يك تصوير بر روي آينه يا ايجاد تصوير به ياري نور و ليزر و يا هولوگرافي. تصاوير همچنين مي توانند يا به واسطه اينكه روي يك ماده مادي همچون كاغذ يا پارچه  ضبط مي شوند، عمر طولاني تري بيابند.


وي با اعتقاد به اينكه تجسم يا تصور كردن عبارت از توانايي ما در شكل بخشيدن به تصاوير ذهني است تصريح كرد: معمولاً وقتي مي‌خواهيم به نقطه‌اي از شهر برويم ابتدا خيابان‌هايي را كه بايد از آن‌ها بگذريم در نظر مي‌آوريم و علايم و نشانه‌هاي بصري خالص آن مسير را در ذهن مرور مي‌كنيم، بعضي از آن‌ها به‌صورت ذهني و مقابل مان مي‌گذرد و مجدداً به نقطه‌اي ديگر برمي‌گرديم، اين قبيل فعل ‌و انفعالات ذهني معمولاً قبل از حركتمان به‌سوي مكان موردنظر به وقوع مي‌پيوندد. ما حتي قادريم، مكاني را كه هرگز در آن پا نگذاشته‌ايم و يا نديده‌ايم نيز در ذهن خود مجسم ‌كنيم.


دكتر سليمي، سواد بصري را فرآيند درك معناي محتواي بصري و همچنين طراحي، توليد و توزيع تصاوير توصيف كرد و با تقسيم بندي تصورات به به دو دسته كلي خلاق و غيرخلاق اظهار داشت: تصورات غيرخلاق غيرقابل كنترل و غيرارادي است (مانند خواب و رويا، اشكال ناسالم و غيره و تصورات خلاق اراده اي هستند. مانند تصورات بصري كه عبارت است از قدرت ديدن اشيا در چشم و مغز؛ از طريق اين استعداد هر يك از ما مي توانيم تصويري ذهني از تقريبآ هر چه مايل باشيم بسازيم.


وي افزود: تصورات خلاق به سه دسته كلي تقسيم مي شوند اعم از تصورات بصري، تصورات جانشيني و تصورات پيش بيني كننده. تصورات واقعا خلاق كه خود دو دسته اند: جستجو كردن و تغيير دادن.


از ديگر مباحث مطرح شده در اين كارگاه آموزشي مروري بر تحولات اخير قالبهاي مختلف بصري، تحولات حوزه كميك ها هم از بعد محتوايي و كاربردي و هم از بعد شيوه نمايش و ورود اخبار جعلي به حوزه گرافيك نوول بود كه دكتر سليمي در اين باره گفت: «گرافيك نوول سابرينا» ماجراي يك زن گمشده است كه قتل او در قالب يك ويدئو پخش و در اينترنت فراگير شده و خود سرمنشأ برخي اخبار جعلي مي شود. گرافيك نوول سابرينا نشان مي دهد كه چگونه اخبار جعلي زندگي ما را تحت تأثير قرار مي دهد و اينكه چگونه دوران اخبار جعلي روح ما را آزرده مي كند.


دكتر سليمي با بيان اينكه اينفوگرافيك ها داراي محبويت بوده و سه برابر بيشتر از ساير محتواها در رسانه هاي اجتماعي به اشتراك گذاشته مي شوند اظهارداشت: داستان‌هاي مصور ممكن است در قالب‌هاي مختلف تك‌قسمتي، مجموعه‌هاي كوتاه، بي‌پايان، گرافيك نوول يا رمان مصور، كميك‌هاي اينترنتي، كميك‌هاي مجله‌اي، اقتباس‌شده از فيلمها و غيره طراحي و ارايه شوند و يا ممكن است با مقاصد مختلف اجتماعي، سياسي، ايدئولوژيكي و عقيدتي و غيره تهيه شده و بعضاً حتي داراي محتواهايي با مضامين خشم و خشونت و غيره باشند.


وي خاطرنشان ساخت: گاه ممكن است در برخي آثار، از دو تكنيك اجراي متفاوت ولي به شكل مكمل براي بيان و تشريح يك موضوع و روايت و آمار و اطلاعات مربوطه بهره گرفته شود، از اين جمله نمونه «سرگذشت زينب» (مربوط به يك پناهجو و آواره سوري و افرادي با شرايط وي است) كه در آن از دو روش اينفوگرافيك و كميك استفاده شده است.


معظل عكس هاي جعلي و روش هاي شناسايي و تفكيك عكس هاي جعلي از عكس هاي واقعي نيز از جمله موضوعات ارايه شده در اين كارگاه آموزشي بود كه دكتر سليمي با اشاره به افزايش توليد و اشتراك گذاري عكس هاي جعلي و دشواري تشخيص واقعي يا جعلي بودن آنها براي مخاطبان، توصيه كرد: توجه به نكات فني تصوير همچون (سطوح منحني يا زاويه‌دار، وجود نور متغير، تغيير و افت در كيفيت تصوير)، توجه به اشياء، مكانها، لباسها، نوشتار موجود در تصاوير و...توجه به متن، زيرمتن و فرامتن عكس، استفاده از ابزارهاي تحت وب براي تشخيص (همچون Izitru و...) جستجوي معكوس در گوگل مي تواند تا حدي اصالت عكس را مشخص كند.


وي درباره آينده صنعت سينما، نشر، بازيها و آثار گرافيكي نيز اظهار داشت: در حوزه سينما حركت به سمت چند بعدي شدن، استفاده از قابليتهاي واقعيت مجازي و افزوده، استفاده از قابليتها و امكانات خاص براي درگير كردن بيشتر مخاطبان و استفاده از حواس مختلف وي، در حوزه نشر حركت به سمت خلاقيت بصري، سه بعدي شدن، استفاده از واقعيت افزوده، گرايش به تعاملي و متحرك شدن، در نسخه هاي اينترنتي، در حوزه بازي ها استفاده از هولوگرافي، استفاده از واقعيت افزوده، استفاده از واقعيت مجازي، استفاده از هوش مصنوعي، گرايش به سمت تعاملي شدن، زواياي ديد جديد، سعي به درگير كردن ساير حواس را شاهد خواهيم بود و در حوزه آثار گرافيكي حركت آثار گرافيكي و بصري به سمت خلاقتر، جذابتر، تعاملي،متحرك، به روز شدن، ساده تر و بعضاً مينمال شدن و در عين حال متناسب با نيازهاي رسانه هاي اجتماعي، شكل گيري قالبها و شيوه هاي روايت گري جديد بصري و بهره گيري از تحولات تكنولوژيكي (واقعيت افزوده) ممكن خواهد شد.


دكتر سليمي با اشاره به تعريف "جان مك كارتي" درباره هوش مصنوعي مبني بر اينكه "هوش مصنوعي مجموعه‌اي از فناوري‌هاست كه سعي مي‌كند تا از هوش انساني تقليد كند يا آن را تقويت كند" تصريح كرد: در مقاله اي با عنوان «پيش بيني آينده محصولات بصري تا سال 2050» به امكان تجربه بهتر محصولات بصري و امكان بهره گيري از ساير حواس همچون بو، مزه، لمس و... در اين تجربه، امكان حضور مجازي در موزه ها، گالريها و نمايشگاهها بدون حضور با امكان تجربه آثار از ابعاد مختلف به ياري تكنولوژي هايي همچون واقعيت مجازي، بي سي آي و...، داشتن احساس عميق تري از بازيها از طريق بي سي آي و هولوگرام هاي سه بعدي و نيز مشاركت بيشتر و از ابعاد مختلف در بازي به طوري كه حواس مختلف بتوانند تحت تأثير قرار گيرند اشاره شده است.


شكل گيري فناوريهاي تركيبي و در پي آن هنر تركيبي، امكان توسعه چاپ سه بعدي بر روي اجسام ارگانيك و غيرارگانيك، امكان وارد كردن ديدگاههاي هنرمندان به فضاي مجازي يا مستقيماً به مغز مخاطبان، محدود شدن هنرهايي مثل نقاشي، گرافيك و... به صورت فيزيكي (به دليل قيمت آن) و گرايش بيشتر به سمت تجربيات ديجيتال در زمره ساير دستاوردهاي فناوري هاي ارتباطي و اطلاعاتي در آينده بشمار مي رود.

وي درباره آينده فيلم و ويدئوها به موضوع جعل عميق پرداخت و پيرامون آن گفت: جعل عميق، نوعي تكنيك است كه با استفاده از آن مي‌توان از تركيب تصوير انسان و با بهره‌گيري از هوش مصنوعي، ويدئوهاي ساختگي ايجاد كرد. با اين فناوري، ممكن است با داشتن تصاوير هر شخص، ويدئوهايي از او ساخته شود كه واقعيت ندارد و بتواند براي او دردسر ايجاد كند.


دكتر سليمي در اين باره افزود: جعل عميق افراد بسياري را با مشكلات و مسايلي مواجه كرده است؛ از بازيگران خارجي كه از تصاوير آن‌ها براي فيلم‌هاي نامناسب سوءاستفاده شده تا سياستمداراني كه در ويدئوهاي ديپ فيك حرف‌هايي زدند كه هرگز در واقعيت بر زبان نياورده‌اند. اين اتفاقات شايد در حوزه سياسي بيش از همه چشم‌گيرتر و قابل‌تأمل تر باشد.


دكتر سليمي درباره مهمترين تغييراتي كه در آينده حوزه فيلم و ويدئوها حادث خواهد شد گفت: در اين حوزه شاهد پيوند بيشتر فيلمها با تكنولوژيهاي سه بعدي، واقعيت مجازي و واقعيت افزوده، هولوگرافي و همچنين فناوريهاي پوشيدني و همه گيرتر شدن آنها، افزايش محتوا و كيفيت و شفافيت تصاوير و همچنين صدا در فيلمها، رواج بهره گيري از ويدئوهاي واقعيت مجازي360 درجه، ايجاد تغييرات زياد در صفحه نمايش سينما و تلويزيون، حركت فيلمها به سمت تعاملي تر شدن، توسعه فيلمهاي از نگاه شخص اول و تلاش براي فيلمبرداري در نزديكترين محل به رويدادها (به طور مثال در مسابقات اسب دواني، نصب دوربين روي اسب يا در بازي هاكي، نصب دوربين روي چون هاكي يا توپ و داشتن روايتهاي جديد بصري از نگاه حيوانات، اشيا و...، گوشي‌هاي هوشمند قادر خواهند بود كه دوربين‌هاي عكاسي را از رده خارج كرده و از هوش مصنوعي براي تنظيم، كنترل و ويرايش عكس‌ها بهره بگيرند، امكان تهيه اتوماتيك عكسهاي با كيفيت و امكان دسته بندي و آرشيو سهل آنها، بهره گيري از افكت‌هايي براي كمك به بهبود عكسها، امكان عكاسي با كيفيت مطلوب توسط همگان، با اتصال دوربين‌ها به اينترنت، حفظ و دسترسي به عكس‌ها سهولت يافته و از سويي امكان انتقال آن ساده‌تر خواهد شد.

عكس‌ها در آينده حالت سه‌بعدي يافته و زندگي و حيات خواهند داشت، افراد با دوربين‌ها موجود بر روي عينكي كه روي چشمانشان، قادر خواهند بود صحنه‌هاي مختلف را به‌صورت سه‌بعدي عكاسي يا فيلم‌برداري كنند. توسعه بازار عكس و تصوير و رونق اين بازار و امكان دسترسي بيشتر براي متقاضيان و طراحان و مراكز عرضه بيشتر، افزايش چالش توليد عكسهاي جعلي، امكان شناسايي شي، صحنه ها، چهره ها، نام فرد يا محصول و يا علائم تجاري و... موجود در عكس، امكان خوانش متون در عكس و ارائه تحليل تصويري، حتي به لحاظ اخلاقي نيز امكان تشخيص ميزان ريسك در تصوير، اينكه تصوير چقدر آزار دهنده بوده يا از نظر اخلاقي تا چه حد با اصول اخلاقي حاكم با جامعه سازگار است، خواهيم بود.


تلاشهاي صورت گرفته هوش مصنوعي در حوزه ارتباطات، امكان اسكن ژستها و حركتهاي بدني افراد و جستجوي تصاوير مشابه آن، آينده گرافيك، آينده بازي ها، آينده هولوگرافيك، آينده رسانه هاي اجتماعي، آينده تبليغات از ديگر مباحث جذاب اين كارگاه اموزشي بود كه مورد توجه شركت كنندگان قرار گرفت.


دكتر سليمي در آخرين بخش از سخنان خود به مديران و كارشناسان روابط عمومي هاي حاضر در كارگاه پيشنهادهايي ارايه كرد كه عبارتند از ضرورت آشنايي با سواد بصري، ضرورت آشنايي با مباني هنرهاي تجسمي و قوانين اداركي گشتالتي، ضرورت آشنايي با قالبهاي مختلف بصري و استفاده مناسب از هريك، امكان توليد محتوا و عرضه آن در رسانه ها و قالبهاي مختلف بصري (با شناخت دقيق از قابليتها و ظرفيتهاي هر يك)، تلاش براي بهره گيري از قالبهاي مختلف بصري، تلاش براي توليد محتواي جذاب و خلاق كه مورد توجه مخاطبان قرار گيرد، لزوم رصد تحولات تكنولوژيكي و بهره گيري از آنها در ارائه محتواها و پيامها بويژه به صورت بصري و چند رسانه اي (VR، AR، MR و XR و...)، بهره گيري از قالبهاي مختلف بصري متناسب با شناخت مخاطبان اعم از مردم، مديران، رسانه ها و...، بهره گيري از قالبهاي مختلف بصري در زمان بروز بحران با هدف مديريت بحران (قبل، حين و بعد از بحران)


وي خاطرنشان ساخت: نگاه متفاوت و خلاقانه اي به محيط اطراف و ابزارهاي در اختيارمان داشته باشيم. به عنوان مثال در حوزه نشريات چاپي بيانديشيم چطور خلاقانه از جلد، صفحات داخلي و حتي پوشش پلاستيكي مورد استفاده در مجلات مان نيز بهره بگيريم يادمان باشد حتي در عصر هوشمند نيز خلاقيت نجات بخش است.


گزارش برگزاري كارگاه آموزشي "ارتباطات بصري و كاربردهاي آن در روابط عمومي"

همزمان بر برگزاري شانزدهمين كنفرانس بين المللي روابط عمومي ايران، كارگاه آموزشي ارتباطات بصري و كاربردهاي آن در روابط عمومي با حضور مديران و كارشناسان روابط عمومي هاي سازمان ها و نهادهاي دولتي و غير دولتي با مدرسي محمود مختاريان استاد روزنامه نگاري و مدرس دانشگاه برگزار شد.


به گزارش شارا، در اين كارگاه كه 24 ديماه سال جاري در مركز همايش هاي سازمان مديريت صنعتي با هدف ارتقاي سطح دانش و تجربه حرفه اي شاغلان روابط عمومي و در رابطه با طراحي معاصر و شيوه هاي ارتباط تصويري برپا شد، استاد مختاريان به تبيين و تشريح مقوله ارتباطات تصويري و كاربردهاي آن در روابط عمومي پرداخت.


وي ضمن ارايه تعاريفي از علوم بلاغي، زيباشناسي سخن يا دانش شيواسخني، زمينه هاي علوم بلاغي را شامل سياست، حقوق، روابط عمومي، بازاريابي و تبليغات تجاري ھمچون علوم انساني، علوم اديان، علوم اجتماعي و تاريخ قلمداد كرد.

وي در تبيين و معرفي سه شكل اصلي بلاغت از نگاه ارسطو شامل Ethos ايتوس، Logos آرم ها و Pathos پاتوس اظهار داشت: از نگاه ارسطو، ايتوس ويژگي هاي يك اثر ھنري است كه بيانگر شخصيت ايده آل يا تيپيك است و تحت تأثير اخلاق يك شخص قرار مي گيرد.

استاد مختاريان افزود: آرم ها مبتني بر منطق بوده و تمامي اسنادي كه توسط شركت ها يا سازمان ها توزيع مي شوند، مبتني بر آرم ها ھستند و پاتوس نيز از نگاه ارسوط مبتني بر جذابيت عاطفي مبتني بر احساس است.


استاد مختاريان در جمع مديران و كارشناسان حاضر در كارگاه آموزشي ارتباطات بصري و كاربردهاي آن خاطرنشان ساخت: مايه اصلي تصوير در ذهن انسان قرار دارد و از طريق تصوير با يكديگر رابطه برقرار مي كنيم. بدين معنا كه انتقال اطلاعات از طريق روش هاي مختلف تصويري شامل نمادها، تصاوير، نقشه ها، عكس ها پوسترها و نقاشي ها، كاريكاتور، اينفوگرافي، تايپوگرافي، نمودار، فيلم، داستان هاي تصويري و كارتون ها به انتقال ايده و پيام مورد نظر مي پردازيم.

وي فرآيند ارتباطات تصويري را ايجاد، توليد و توزيع مطالبي دانست كه از كلمات و تصاوير استفاده مي شود تا داده ها و مفاھيم و احساسات را منتقل كند.


استاد مختاريان با بيان اينكه هر تصوير داراي فرم و محتوي است گفت: منظور از فرم، قالب تصويري است كه پيام را دربردارد. به عنوان مثال كل روزنامه همان فرم است و محتواي روزنامه شامل مطالب و ساير اطلاعات درج شده در آن است و لازم است ميان فرم و محتوا ھماھنگي برقرار باشد.

تاثيرات متقابل فرم و محتوا در زيباشناسي اثر از ديگر مباحث مطرح شده در اين كارگاه آموزشي بود كه استاد مختاريان دراين باره اذعان داشت: انتخاب فرم مناسب مي تواند محتوا را مورد توجه قرار دهد چرا كه انتخاب فرم مناسب در تاثيرگذاري محتوا دخالت مستقيم دارد و محتواي پربار و وزين مي تواند توجهات را به يك فرم و قالب بيشتر كند.


وي با اشاره به تاثيرات تضاد و كنتراست در زيبايي افزود: هماهنگي و هارموني ميان اجزاي يك اثر، تركيب بندي صحيح و كاملا ھماھنگ و وحدت يافته، القاي ھمزمان احساس نظم و وابستگي و و ارد كردن چيزهاي غير منتظره در اثر، موجب انتقال بهتر پيام شما مي شود.


استاد مختاريان پس ار تشريح تاثيرات رنگ و تزئين در زيبايي، به مقوله استراتژي تفكر بصري و سواد بصري پرداخت و تصريح كرد: توانايي ديدن، درك و در نهايت برقراري ارتباط بصري مربوط به زبان، ارتباط و تعامل است. اين توانايي يادگيرنده است كه با دقت، كنجكاوي بسيار و با شكاكيت و مهارت هاي تحليلي به بررسي خلاقيت تصويري بپردازد و بفهمد كه هدف از آفرينش اين اثر چيست يا ديدگاه سازنده و خالق اثر چه بوده است؟


مدرس كارگاه اموزشي ارتباطات بصري و كاربردهاي آن در روابط عمومي با بيان اينكه سواد بصري با يادگيري و درك يك پيام معين ارتباط دارد و باعث ايجاد علاقه، كنجكاوي و اشتياق نسبت به چيزي مي شود كه در پشت خلق يك قطعه بصري پنهان است گفت: سواد بصري كه همان مهارت تصويري شناخته مي شود، پايه و اساس يادگيري است و كودكان قبل از تسلط بر مهارت هاي كلامي، تصاوير را مي خوانند.


وي افزود: سواد بصري به فرد اجازه مي دهد تا قطعات و رسانه هاي تصويري را تفسير كند. به عنوان نمونه مي توان به علائم جاده و ايمني اشاره كرد كه اين علائم در سفر يا رانندگي به مكان، شهر يا كشور ديگري به ما كمك خواهد كرد.

اينترنت بصري از ديگر محورهاي مطرح شده در اين كارگاه آموزشي بود و مباحثي از جمله تاثير فن آوري ديجيتال در درك سواد بصري مورد بررسي قرار گرفت. استاد مختاريان دراين باره اظهارداشت: سواد بصري يك مهارت و يك توانايي لازم براي رمزگشايي از جيزهايي است كه به صورت آنلاين به اشتراك گذاشته مي شود.


وي افزود: اينترنت مملو از محتواي تصويري است. از تبليغات تا داستانهاي شخصي كه با استفاده از رسانه هاي تصويري روايت مي شود. دنياي ديجيتال باعث شده است كه هر حرفه اي از جمله روابط عمومي بتواند كار خود را بهتر انجام دهد. به عنوان مثال بسترهاي نرم افزاري مي توانند به هر فرد در تهيه نمايش هاي بصري كه شبيه نمودارها يا گزارش هاي آماده حرفه اي هستند، كمك كند.


از ديگر بخش هاي مهم و جذاب اين كارگاه آموزشي، به نمايش گذاشته شدن جديدترين اشكال ارتباطات بصري (100تصوير) به انتخاب استاد مختاريان بود كه با تحليل و تفسير هر قطعه از تصاوير از زواياي مخلف از جمله تفكر خلاقانه در روابط عمومي، تفكر خلاقانه در تبليغات، طرح نقاشي و كاريكاتور، پوستر، جريان سازي هاي رسانه اي و مديريت افكار عمومي مورد بحث و بررسي قرار گرفت.


رونمايي از دو كتاب روابط عمومي و ارتباطات در كنفرانس روابط عمومي

همزمان با برگزاري شانزدهمين كنفرانس بين المللي روابط عمومي ايران در تاريخ هاي 23 و 24 دي ماه سال جاري، مراسم رونمايي از دو كتاب "برنامه ريزي استراتژيك براي روابط‌عمومي" و " نقش رسانه ها در مديريت سيل (مجموعه ابزارهاي يكپارچه‌ مديريت سيل)"، كه با همكاري انجمن متخصصان روابط عمومي و موسسه كارگزار روابط عمومي منتشر شد برگزار شد.

كتاب "برنامه ريزي استراتژيك براي روابط عمومي"

كتاب "برنامه ريزي استراتژيك براي روابط عمومي" تاليف كريگ مياموتو- ران اسميت- راتلج/ تيلور و فرانسيس در 184 صفحه در قطع وزيري توسط انتشارات كارگزار روابط عمومي منتشر شد.

اين كتاب در 5 بخش و يك دستورالعمل نحوه برقراري ارتباط در مواقع بحراني منتشر شد.


كتاب "نقش رسانه ها در مديريت سيل (مجموعه ابزارهاي يكپارچه‌ مديريت سيل)"

كتاب "نقش رسانه ها در مديريت سيل (مجموعه ابزارهاي يكپارچه‌ مديريت سيل)" در قطع وزيري توسط انتشارات كارگزار روابط عمومي منتشر شد.

اين كتاب در 5 بخش و يك دستورالعمل نحوه برقراري ارتباط در مواقع بحراني در 136 صفحه منتشر شد.


 توزيع كتاب «برنامه ريزي استراتژيك براي روابط‌عمومي» در كنفرانس روابط عمومي

تاب «برنامه ريزي استراتژيك براي روابط‌عمومي» اثري از كريگ مياموتو- ران اسميت- راتلج/ تيلور و فرانسيس همزمان با برگزاري شانزدهمين كنفرانس بين‌المللي روابط عمومي ايران در 184 صفحه به همت انتشارات كارگزار روابط عمومي و با همكاري انجمن متخصصان روابط عمومي منتشر و در ميان شركت‌كنندگان توزيع شد.


به گزارش روابط عمومي انتشارات كارگزار روابط عمومي، اين كتاب در چهار بخش، اهميت برنامه ريزي، نحوه‌ نگارش يك برنامه‌ جامع براي روابط عمومي، فرايند‌ برنامه‌ريزي براي كمپين روابط عمومي و برنامه‌ريزي استراتژيك براي روابط عمومي منتشر شده است.
 
عنوان كتاب: برنامه‌ريزي استراتژيك براي روابط عمومي
نويسندگان: كريگ مياموتو- ران اسميت- راتلج/ تيلور و فرانسيس
ترجمه: انتشارات كارگزار روابط عمومي
ويرايش: زهرا بابازاده گان
انتشارات: كارگزار روابط عمومي
نوبت چاپ: اول/ 1398
تعداد صفحات: 240
تلفن پخش: 09121938419
پست الكترونيك: karGozar80@Yahoo.com 


انتشار 53 امين شماره فصلنامه كارگزار روابط عمومي

53 امين شماره فصلنامه كارگزار روابط عمومي توسط موسسه كارگزار روابط عمومي و انتشارات كارگزار روابط عمومي در 104 صفحه رنگي منتشر شد.

 در بخشي از سرمقاله اين شماره كه به قلم مهدي باقريان نوشته شده، آمده است: "بدون ترديد برگزاري و موفقيت كنفرانس بين المللي روابط عمومي ايران بدون مشاركت جامعه شريف روابط عمومي و بهره مندي از تجربه ها و ايده هاي ناب شاغلان روابط عمومي امكان پذير نيست. به همين دليل دبيرخانه كنفرانس، از امسال آموزش مهارتهاي كاربردي را در قالب ارايه ايده ها و الگوهاي كاربردي و جديد در دستور كار خود قرار داده است. اين موضوع زماني اجرايي مي شود كه شاغلان روابط عمومي هم، رغبت و استقبال بيشتري از خود نشان بدهند.


اطمينان داريم مزيت افزايش كيفيت ناشي از برگزاري چنين رويدادهايي بسيار چشمگيرتر از 15 دوره قبل خواهد بود. به همين دليل دبيرخانه كنفرانس روابط عمومي در نظر دارد شانزدهمين دوره اين رويداد را با محوريت تجربه محوري برگزار نمايد. اين امر به ما در راستاي ارائه رويدادي با كيفيت بالا كمك شاياني خواهد كرد."


در بخش گفتگو، دكتر حسن بشير دبير كميته علمي كنفرانس به بررسي اهداف، موضوعات و دستاوردهاي كنفرانس پرداخت.

 استاد دانشگاه امام صادق ‌(ع) در اين گفتگو درباره‌ جايگاه روابط‌عمومي ها با تاكيد بر سه عامل تاثيرگذار تعامل، تبادل و تداوم اطلاعات اظهار كرد: روابط عمومي‌ها ارگان واحدي هستند كه فعاليت‌هاي آنان نيازمند انسجام، همكاري و آرمانگرائي واقع‌بينانه است. اين وضعيت بدون نوعي از «تعامل دائمي» ميان همديگر امكان‌پذير نيست.

بشير درباره‌ تعداد كنفرانس هايي كه تاكنون برگزار شده و چه دستاوردي داشته است؟ توضيح داد: ايجاد رشد و تحول در هر زمينه علمي و اجرايي نيازمند نوعي از تعامل، تبادل و تداوم اطلاعات علمي و تجربي است. بدون اين سه عامل اساسي نمي توان به يك سطح قابل قبولي از رشد و تحول علمي و اجرايي رسيد. ۱۵ كنفرانس گذشته در اين زمينه گام هاي بلندي را برداشته‌اند كه مي توان ادعا كرد «جريان زنده روابط عمومي» در كشور، تا اندازه زيادي مديون اين كنفرانس است.


"پروفسور جيمز گرونيگ" استاد روابط عمومي دانشگاه مريلند در مقاله "چگونه روابط عمومي را انديشه زايي كنيم؟" بر اين نكته تاكيد مي كند: "انديشه زايي، تفكر منطقي و سيستماتيك درباره مفاهيم، تعاريف، معيارها و رابطه موجود ميان آنهاست. پژوهشگران با تفكيك و توصيف مشكلات در واقع شروع به انديشه زايي مي كنند- نظري و كاربردي- كه نيازمند مطالعه است. سپس به گونه اي منطقي مي انديشند كه چگونه مشكل را با تعريف يك مفهوم كه معمولا متغير وابسته ناميده مي شود، حل كنند.


بود يا نبود اين متغير وابسته مشكل را تعريف مي كند. در مرحله سوم، متغيرهاي غيروابسته اي كه تأثيري منطقي بر متغير وابسته دارند را مشخص مي كنند. متغيرهاي غيروابسته را مي توان به گونه اي تغيير داد كه بر متغير وابسته تأثيرگذارند و بدين ترتيب مشكل رفع شود. بيشتر اين انديشه زايي ها در سطح انتزاعي و تئوريك صورت مي گيرند. اگر پژوهشگران پيش از ارزيابي چيزي به صورت تئوريك درباره آن نيانديشند، ارزيابي آنان معمولا كم ارزش يا فاقد ارزش خواهد بود- به غير از ارزيابي براي ارزيابي."

 "اهميت برنامه ريزي در روابط عمومي" اثر "كريگ مياموتو و ران اسميت" از جمله مقالاتي است كه در اين نشريه منتشر شده است: "برنامه‌ريزي روابط عمومي يك رويكرد مثبت‎ است و به‌خوبي ديدگاه نظام‌مند و كلي سازمانها را ترسيم مي‎ كند. مشاهده‌ سازمان از نظر يك "سيستم باز"، مفهومي مهم در زمينه‎ برنامه‌ريزي روابط عمومي است، زيرا در سيستم باز، سازمان را يك ارگانيزم يا نهادي زنده با مرزها، ورودي‌ها، خروجي‎ها، گذرگاهها و بازخوردهاي كافي از جانب محيط‌هاي بيروني و دروني مي‌دانند كه مي‌تواند با ايجاد تغييرات متناسب و به‌موقع، به حياتش ادامه دهد. "


مقاله "الگوي كاربردي مديريت آسيب شناسي ارتباطات درون سازماني" كه به همت دكتر احمد يحيايي ايله اي (مدرس و مشاور روابط عمومي) و مهندس بهنام صيفوري (رئيس روابط عمومي شركت فجر انرژي خليج فارس) تهيه شده در اصل يك مطالعه موردي است كه در شركت فجر انرژي خليج فارس انجام شده است.


در پايان محققان نتيجه مي گيرند: "اجراي پژوهش آسيب شناسي ارتباطات درون سازماني در شركت فجر انرژي خليج فارس كه با همكاري اين شركت انجام گرفته است شايد يكي از اولين پروژه هاي آسيب شناسي ارتباطات درون سازماني در ايران باشد كه بر اساس يك مدل بومي انجام پذيرفته و توانسته راهكارهايي مناسب براي بهبود روابط درون سازماني بيابد.


نكته مهم اين است كه محققان با انجام اين پژوهش توانسته اند يك مدل قابل قبول به عنوان راهكار كلي و ده راهكار كليدي براي حل آسيبها و مشكلات ارتباطات درون سازماني ارايه دهند كه مي تواند براي ساير سازمانهاي ايراني مورد استفاده قرار گيرد."

در مقاله "نظام ارتباطي، برنامه ريزي و توسعه در ايران؛ ارائه يك چارچوب" تاليف "مسعود طوفان" دانشجوي دكتري روابط بين‌الملل دانشگاه آزاد اسلامي تهران مركزي و مدرس ‌دانشگاه (نويسنده مسئول)، "قادر باستاني" دانشجوي دكتري علوم ارتباطات دانشگاه آزاد اسلامي تهران شمال، روزنامه نگار و مدرس دانشگاه و "محمدحسن داد" دكتراي انرژي دانشگاه آيندهوون هلند، كارشناس امريه سازمان مديريت و برنامه‌ريزي يزد، تلاش شده است كه نظام ارتباطي، برنامه ريزي و توسعه در ايران مورد تحليل و بررسي قرار گيرد.


در بخشي از اين مقاله آمده است: "نظام ارتباطي، به عنوان سازوكار الحاقي به برنامه هاي توسعه براي تحقق اهداف برنامه به يك نياز و البته راهبرد جدي مبدل شده است. تجربه انتخاب اولين سخنگوي لايحه بودجه 97 و نيز شكل گيري امواج بي سابقه اجتماعي و رسانه اي در جريان تصويب برنامه ششم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران نشان داد دشواري همراه ساختن افكار عمومي با اهداف مورد نظر كمتر از دقت و حساسيت در تهيه محتواي برنامه ها نيست و بي توجهي به برقراري يك نظام ارتباطي صحيح با ذينفعان مي تواند پذيرش عمومي و موفقيت هر برنامه اي را تحت تاثير قرار دهد.


اين مقاله مي كوشد با بكارگيري نظريه هاي ارتباطات جمعي و با استفاده از روش تحليلي- توصيفي، ضمن بيان دلايل بي توجهي برنامه ريزان به سازوكارهاي الحاقي رسانه اي در برنامه هاي توسعه كشور، با ارائه يك چارچوب عملي، جايگاه پيوست رسانه اي را در تغيير نگرش و همراهي عمومي با برنامه هاي توسعه اي را تبيين نمايد. تعريف پيوست رسانه اي و مراحل آن، اهميت ارتباطات رسانه اي، پيشينه و آسيب هاي كنوني فقدان پيوست رسانه اي در برنامه هاي توسعه كشور، ارائه مدلي براي الحاق پيوست رسانه اي به برنامه هاي توسعه، تولي گري و چگونگي سازوكار اجرايي آن از ديگر موضوعاتي است كه در اين مقاله مورد توجه قرار مي گيرد. "


دكتر "عباس خسرواني" در مقاله "نقش روابط عمومي در مستندسازي بحران" تلاش مي كند به اين موضوع بپردازد كه نقش هر يك از واحدها در اين زمينه چيست و به خصوص روابط عمومي در اين زمينه چگونه مي تواند به مستندسازي بحرانها بپردازد؟


در چكيده اين مقاله آمده است: "مانايي هر فعاليتي در گرو ثبت و مستندسازي آن است و هر فعاليت ثبت شده اي مي تواند بخشي از تاريخ يك سازمان، اعم از خدماتي يا توليدي را براي بهره مندي آيندگان محفوظ نگاه دارد. فعاليت و عملكرد سازمانها در مواقع بحران و حادثه يكي از اين موارد است. بررسي بحرانهاي گذشته در كشور نشان مي دهد كه هر بار بحراني رخ مي دهد، هزينه هاي مالي و اقتصادي بيشتري نسبت به گذشته به بار مي آورد كه صرف بازسازي و بازآوري زيرساختها، شريانها و جبران همه خسارتها مي شود. وجود چنين نارسايي، بيشتر از اينكه ضعف عملكرد مهندسي و مديريتي و تكنولوژي را آشكار سازد، نبود دانش مديريت سانحه به دليل فقدان يك نظام مستندسازي را يادآور مي شود. در عمليات امداد و نجات و مديريت بحران مستندسازي مي‌تواند دانش، مهارت، تجربه و قدرت نقش‌آفريني سازمانهاي درگير و نيروهاي آنان را نشان داده و تحليل و تفسير و بازخواني عمليات مي‌تواند توان برنامه‌ريزي و قدرت هدايت و مديريت آنان را ارتقا بخشد و در نهايت منجر به اثربخشي بيشتر آنان در عملياتهاي بعدي شود.


به نظر مي رسد ما در سازمانها به جنبش همگاني مستندسازي نياز داريم كه روابط عمومي بايد پيشران اين جنبش باشد. بسياري از فعاليتها، تكرار كارهايي است كه در گذشته انجام شده است و مقدار زيادي از بهره وري اقدامات ما كاهش يافته است. بايد براي اين بحران يا مسئله چاره اي انديشيد."


"شاكر خفايي" رئيس روابط عمومي و امور بين الملل شركت پالايش نفت تبريز در مقاله "نقش روابط عمومي در استقرار مسئوليت اجتماعي با تاكيد بر: شركت پالايش نفت تبريز" بر اين نكته اشاره مي كند. "امروزه به دليل تقاضاي فزاينده جهت ارزش آفريني براي ذينفعان و در همان حال، روند رو به رشد پيچيده شدن كسب و كارها در محيط جهاني و توانايي افراد و رسانه ها براي انتشار فوري موفقيتها، شكستها و كجرويها، اعتبار و محبوبيت بنگاهها با دقت و سرعت بيشتري در معرض ارزيابي قرار مي گيرد. حفظ جايگاه نام و برند سازماني، بيشتر از هر زمان ديگري ارزشمند شده است و به عملكرد سازمان در جنبه هاي گوناگون اقتصادي، انساني، محيط زيستي و جامعه گره خورده است.


با درك اين مهم، شركت پالايش نفت تبريز براي شناسايي و پاسخگويي به نياز ذينفعان، خلق و حفظ برند، دستيابي به اهداف توسعه پايدار و كسب موفقيت در بازار به شدت رقابتي، طرح تحول و تعالي سازماني سيستم مديريت خود را بر اساس مدل علمي AMIF / MAMIF آغاز نموده است. اين مدل در صدد تحول مديريت سازمان از مكتب كلاسيك به مكتب يادگيري و نيز خواهان تعالي مديران به تراز مكتب يادگيري مديريت است.


بر مبناي اين مدل، آرمان مشترك مديران شركت، برنامه ريزي استراتژيك و نقشه استراتژي سازمان طراحي شده و برنامه ريزي عملياتي شركت تدوين گرديده است. سپس، بر مبناي آن با تدوين 6 هدف كلان، 40 هدف كمي و 132 برنامه و پروژه، سازمان به سمت آرمان تدوين شده خود كه همان «پيشرو پالايشگاههاي منطقه خاورميانه با اعتبار جهاني» است؛ حركت نموده است.


جهت گيري اصلي در اين مسير با تكيه بر استراتژي «بهبود فضاي كسب و كار با تاكيد بر ارزش آفريني و مسئوليت اجتماعي»، تعيين گرديده است. در اين رويكرد جامع، ارتباطي معنادار ميان ترجيحات ذينفعان و مسائل داراي اهميت براي توسعه كسب و كار برقرار شده است. در نتيجه، اهداف كليدي علاوه بر موارد اقتصادي، شامل موارد مهم در جنبه هاي منابع نساني، جامعه و محيط زيست نيز هستند.


آنچه كه در اين چارچوب به عنوان ركن اصلي در تعريف و اجراي برنامه ها و پروژه ها لحاظ شده است، داشتن تعامل دو سويه و ارتباط موثر با ذينفعان كليدي در هر حوزه است. بدين ترتيب مي توان از قابليتها و ظرفيتهاي طرفين جهت ارزش آفريني مشترك بهره گرفت تا به طور همزمان در مسير پيشرفت و موفقيت گام برداشت. بي ترديد، مديران و كاركنان شركت، پيشران اين تغيير و تحولات بنيادين هستند. در نتيجه، تلاش براي دروني كردن پايه هاي اصلي مكتب يادگيري مديريت در تفكر و رفتار ايشان (شامل تفكر سيستمي، مدلهاي ذهني، آرمان مشترك، يادگيري تيمي و قابليتهاي شخصي)، به عنوان زمينه اصلي براي تجلي قابليتهاي بالقوه نامحدود منابع انساني مورد تاكيد قرار گرفته است.


يكي ديگر از مصاديق مهم اين رويكرد جامع در مديريت سازماني، جهت دهي به مشاركتهاي اجتماعي شركت، به سمت تعريف و اجراي برنامه هاي مشترك توانمندسازي براي جامعه محلي همجوار است. بدين ترتيب، پالايشگاه تبريز به عنوان عضوي از جامعه در كنار ساير ساكنين و اعضاي آن ديده مي شود و ايشان نيز، دغدغه هايي همچون توسعه بلند مدت كسب و كار، حفظ اشتغال، تداوم رونق اقتصادي و ايجاد شرايط مناسب براي كاركنان را درك كرده و تصويري شفاف تر و كاملتر از نام و برند سازمان در ذهن ايشان شكل مي گيرد. اين درك مشترك و متقابل، گامي مهم و رو به جلو براي ايفاي نقشي موثر در توسعه پايدار جامعه و محيط اطراف محسوب مي شود."


گفتني است بخشي از اين ويژه نامه 104 صفحه اي، به پرونده زندگي حرفه اي پروفسور باقر ساروخاني پدر علم جامعه شناسي ارتباطات اختصاص دارد.

فصلنامه كارگزار روابط عمومي «به صاحب امتيازي و مديرمسوولي مهدي باقريان و با سردبيري زهرا بابازاده گان» منتشر مي شود.


بيانيه شانزدهمين كنفرانـس بين المللي روابط عمومي ايران
در بخشي از اين بيانيه آمده است: شانزدهمين كنفرانس با ارزيابي 15 كنفرانس گذشته و تحول اساسي در شيوه برگزاري، هدفمندي سخنراني ها و نيز گشودن افق هاي جديد براي غني سازي حوزه نظري و عملي روابط عمومي آغاز شده است.


ايده پردازي و تجربه محوري در اين كنفرانس، از اهميت ويژه اي برخوردار گرديد كه به مثابه راهي جديد براي بهره برداري از ايده هاي ناب و تجربه هاي زيسته خانواده بزرگ روابط عمومي در نظر گرفته شده است.

برگزاري شانزدهمين كنفرانس روابط عمومي، با ارائه سخنراني ها، ايده پردازي ها، تجربه هاي زيسته و دست آوردهاي ارزشمند، كه حاصل همكاري و مشاركت وسيع استادان، محققان، مديران، كارشناسان، دانشجويان و همه حاميان و شركت كنندگان در اين كنفرانس است، بيانگر تخصص، بصيرت، هوشياري، حرفه اي گرايي، توانمندي و تعهد تك تك اعضاي خانواده بزرگ روابط عمومي هاست كه همچنان بر تحقق عملي اخلاق حرفه اي و خدمت خالصانه به مردم متعهد مي باشند.


اكنون مي توان گفت با تدابير اتخاذ شده توسط كنفرانس و همه مشاركت كنندگان آن، دسترسي به اهداف عاليه در حوزه روابط عمومي ها بيش از گذشته امكان پذير شده و ناديده گرفتن اين ساختار مهم ارتباطي و مديريتي نه تنها امكان پذير نيست، بلكه بيش از گذشته بايد به آن اهميت مضاعف داد.


شانزدهمين كنفرانس بين المللي روابط عمومي ايران، با شعار «مديريت و برنامه ريزي» با تاكيد بر «ايده پردازي و تجربه محوري» و با مشاركت و همكاري دانشگاه هاي مختلف، سازمان ها و نهادهاي مرتبط، استادان، پژوهشگران، مديران، كارگزاران و علاقه مندان به اين حوزه مهم ارتباطي، در شرايطي برگزار مي شود كه حوزه مديريت و برنامه ريزي يكي از مهمترين حوزه هاي چالشي روابط عمومي هاست كه مي تواند با بهره برداري از ايده هاي نو و تجربه هاي زيسته كمبودها و كاستي ها را مرتفع سازد.


ما شركت كنندگان در شانزدهمين كنفرانس بين المللي روابط عمومي ايران، ضمن قدرشناسي از زحمات دست اندركاران برگزاري اين كنفرانس و تاكيد بر ضرورت ادامه كنفرانس هاي علمي و تخصصي با معيارهاي جهاني، اجراي كامل مفاد اين بيانيه كه زمينه ساز ارتقاء و اعتلاي روابط عمومي ايران مي باشد را خواستاريم.


(1) توجه عملي و عميق به رويكردهاي علمي و دانش محور در همه زمينه ها،‌ از جمله در حوزه روابط عمومي ها كه مسئوليت بزرگي در جهت همدلي و همفكري نهادها، سازمان ها و مديران كشور با جامعه را بر عهده دارند، نه تنها يك ضرورت به شمار مي آيد، بلكه يك مسئوليت اجتماعي و مردمي است كه بايد توسط همه علاقمندان به پيشرفت و توسعه هدفمند كشور مورد تاكيد قرار گيرد.


(2) فضاي مجازي فرصتي مضاعف براي بكارگيري همزمان دو فضاي واقعي و مجازي به وجود آورده است كه نيازمند بهره برداري از ايده پردازي هاي جديد و تجربيات گوناگون در جهت مديريت بهينه در حوزه هاي مختلف بويژه روابط عمومي هاست.

(3) التزام به معيارهاي اخلاق حرفه اي براي برقراري و گسترش ارتباطات مبتني بر اعتماد، صداقت و برابري در كليه سطوح مديريتي و تشكيلاتي سازمان هاي روابط عمومي در سطح كشور مورد تاكيد مي باشد.


(4) تقويت و حمايت كردن از روابط عمومي ها مي تواند در پيشبرد اهداف الگوي ايراني- اسلامي پيشرفت مؤثر باشد و در اين زمينه ضروري است كه توجه ويژه اي به اين نهاد مهم در سطح كشور از طرف دولت، مؤسسات خصوصي و جامعه صورت گيرد.


(5) تحول روابط عمومي ها نيازمند تحول اساسي در رويكردهاي مديريتي، آموزش هاي مرتبط، تقويت مهارت هاي لازم، توجه به ايده هاي جديد، و بالاخره سياستگذاري، برنامه ريزي و ارزيابي مداوم است كه در اين رابطه مديران اين حوزه مهم ارتباطي مي توانند نقش اساسي در اين تحول و پيشرفت داشته باشند.


(6) توسعه و تعميق حرفه گرايي در روابط عمومي نيازمند بصيرت لازم، تجربه دانش محور، خلاقيت و عمل متعهدانه است كه مي تواند در بهترين وجه آن در شيوه هاي ارتباطي سالم و اقدام آگانة همه دست اندركاران و ارتباطگران بويژه روابط عمومي ها در سطح كشور و جهان صورت گيرد.