وقایع نگاری نخستین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی
نخستین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی به طور مشترک از سوی دانشگاه بین المللی اسلامی (مالزی) و موسسه کارگزار روابط عمومی(ایران) با حمایت فدراسیون روابط عمومی آسه ان برگزار شد.
در نخستین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی که به مدت سه روز از تاریخ 14 آذرماه 1390 به رهبری خانم شمیم عبدالجلیل در مالزی برگزار گردید، تأکید شد که روابط عمومی موثر در کشورهای اسلامی میتواند شیوه مناسبی برای اشاره به مشکلات ناشی از افزایش اسلام هراسی و نژادپرستی باشد.
در این کنگره سخنران ها از 17 کشور مقالات خود را ارايه کردند.
مراسم افتتاحیه
حضرت رسول اکرم (ص)، بنیانگذار روابط عمومی اسلامی
در نخستین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی از حضرت محمّد (ص) پیامبر عظیم الشان اسلام به عنوان بنیانگذار روابط عمومی اسلامی یاد شد.
درجلسه افتتاحیه کنگره، که با موضوع "حرفۀ روابط عمومی در کشورهای اسلامی– روندهای گذشته، حال و آینده"، برگزار شد، نقش مهمّ حضرت رسول اکرم(ص) در پایهریزی مفاهیم زیربنایی حرفۀ روابط عمومی توسّط مسلمین، مورد تاکید و تأیید قرارگرفت.
هیأت عالی نخستین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی (IAMPRC) در مدت سه روز برگزاری خود با بیان گوشه ای از اخلاقیات و منش آن پیامبر بزرگوار، حضرت محمّد (ص) را بانی روابط عمومی اسلامی شناخت.
حرفه روابطعمومي در كشورهاي اسلامي: مسائل و چالشها- ضوابط اخلاقي در ارتباطات/ روابطعمومي: اداره، شفافيت و پاسخگويي از ديدگاه اسلام- استراتژيهاي روابطعمومي براي اتحاد در تنوع- هرجومرج، طبيعت و يك معناي جديد براي روابط انساني از ديدگاه روابطعمومي- رسانه جديد، مسائل مربوط به تصوير و شهرت مسلمانان: راه پيش رو- انجمن جهاني کارگزاران مسلمان روابطعمومی؛ نقشها و مسئوليتهاي جهاني- پتانسيل مشاوره روابطعمومي در دنياي اسلام از مهم ترین نشست های علمی این کنگره بود.
مراسم معرفي جايزه ممتاز جهاني کارگزاران مسلمان روابطعمومي، راه اندازی وبسايت انجمن جهاني كارگزاران مسلمان روابطعمومي، برپایی نمايشگاه و كنفرانس مطبوعاتي از جمله برنامه های دیگر این کنگره بود.
چکیده برخی سخنرانی ها:
· سخنرانی پروفسور داتو سری سیّد عربی، رئیس اوّلین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی
پروفسور داتو سری سیّد عربی، رئیس اوّلین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی اهمّیت این کنگره را مورد تأکید قرار داده گفت: این کنگره کارگزاران مسلمان و غیرمسلمان روابط عمومی را با هدف ترویج ارتباط رو در رو برای بهینه سازی قابلیتهای شگرف در جهان اسلام، گردهم آورده است.
· سخنرانی خانم داتو موخریز ماهاتیر، قائممقام وزیر تجارت و صنعت مالزی
اگرچه که اسلام دینی جهانشمول، آزاد و با احترام نسبت به دیگران وارزش گذاری به دیگر ادیان است، امّا امروزه متاسفانه در بسیاری از مجامع عمداً دست به اقداماتی میزنند که ایجاد آشفتگی نموده و این حقیقت را تحریف نمایند. اسلام را به نحوی غیرمنصفانه به تروریسم، تندروی، و بسیاری از سایر "ایسم"های منفی منتسب میکنند. حقیقت این است که اقدام به ارعاب و ایجاد وحشت ممکن است از شرایط تاریخی حاکم و بیعدالتی فاحش سرچشمه بگیرد و به چنین اقداماتی که از فرط استیصال به آن مبادرت میشود منجر گردد؛ امّا، به هر حال، آنچه که در نظر یک تروریست جلوه میکند میتواند در نظر دیگری مبارز راه آزادی باشد.
یکی از نمونههای متعدّد، وضعیت فلسطینیان است که صرفاً برای بقای خود و حق تصمیمگیری برای خویش در زادگاه خود، که صهیونیستها به طور غیرقانونی اشغال کردهاند، مبارزه میکنند. به خاطر این موضوع، فداکاریهای راشل کوری[1] را، که تنها جرم او مبارزه علیه انهدام خانههای فلسطینیان توسّط قوای دفاعی صهیونیستی بود، فراموش نکنیم. این دختر جان خود را به وحشتناکترین و وحشیانهترین وجه، با خرد شدن زیر بولدوزرهای قوای دفاعی صهیونیسم فدا کرد. با ناوگروه بعدی صلح هم که سعی داشت محاصرۀ غزه را بشکند نیز با برخوردی مرگبار در نقض جمیع قوانین اخلاقی و معنوی یا تجویز شده به وسیلۀ قانون بینالملل که در عصر به اصطلاح مدنیت مدرن عزیز میداریم، برخورد شد.
بنابراین، حامیان و مدافعان روابط عمومی این وظیفه را دارند که در انتشار اطّلاعات برای مردم از حقیقت پاسداری نمایند. برای شاغلان روابط عمومی در افکار عمومی و ترغیب آنها نقشی خطیر نیز وجود دارد. با توجّه به محیط و معضلات متعدّدی که بر عالم اسلام تأثیر میگذارد، وظیفۀ هر کارگزار و متصدّی
روابط عمومی، بخصوص کارگزار مسلمان روابط عمومی است، که در اصلاح یا ردّ برداشتهای نادرست و افکار غلط نسبت به اسلام یا اطّلاعات نادرست مغرضانه از طریق انتشار پیامها از راه رسانههای گروهی نقش خود را ایفا کنند.
ما باید همچنان اعتقادات خود را حفظ و اصول خویش را بیان نماییم، و زمان شرکت در بحثهای آزاد برای منافع امّت، انتقادات و اظهارات هوشمندانه و عملی خویش را ابراز نماییم. در مقابل خطر سقوط در دام آرمان مسلمانِ "میانهرو" یا "آزاداندیش" شدن هشدار میدهم زیرا این مقولات توسّط گروههایی ابداع شده که اسلام را نمیشناسند یا ممکن است انگیزههای پنهانی برای ایجاد اختلاف و فاصله در میان مسلمانان داشته باشند. چنین کاری مسلمانان را در موضع دفاعی قرار میدهد یا ایمان ما را تضعیف مینماید.
جوهر اسلام تعلیم اعتدال است. به این ترتیب، ما همیشه باید دیدگاههای خود را با جامعهمان و با کسانی که خارج از آنند در میان بگذاریم تا اعتماد و مدارای متقابل افزایش یابد. ما مسلّح به ایمان خویش باید مشارکتی مطلوب با کلّیه افراد بشر داشته باشیم تا وجدانی عظیمتر را در فرایند ارتباطات برای خیر و منفعت کلّ عالم انسانی به ارمغان آوریم. امّا، ما تنها در صورتی میتوانیم به این مقصود نايل گردیم که خود مسلمانان متّحد باشند. اگر جامعۀ ما منسجم و قوی باشد غیرمسلمانان به ما احترام خواهند گذاشت. این حسّ احترام متقابل میتواند به تثبیت مجدّد پذیرش مسلمانان و اسلام کمک کند.
در این زمینه به طور یکسان به کارگزاران مسلمان و غیر مسلمان روابط عمومی توصیه میکنم آنچه را اسلام و مسلمانان برای مقابله با تبلیغات منفی به عالم دادهاند، مطرح نمایند. بیان فضیلتهای نظام بانکداری و مالی اسلامی و نیز محصولات حلال یک طریقه است که میتوانیم درک از دیانت مان را بالا ببریم.
قبل از پایان سخن، مایلم توصیه کنم که هرگز در ترویج حقّ و حقیقت تسلیم نشوید. در واقع، مبارزه هیچ گاه پایان نمیگیرد، بلکه مداوما ادامه دارد.
· سخنرانی دانیل تیش، رئیس اتحادیه جهانی روابط عمومی
رئیس اتحادیه جهانی روابط عمومی طی سخنانی گفت: در سراسر کنگره، تصویر اسلام با تابشی نمایان میدرخشید. به عنوان فردی جهانی با پدری که یهودی به دنیا آمد و مادری که کاتولیک پای به جهان نهاد، باعث افتخاری بزرگ برای من بود که متّحد و متّفق در کنار کارگزاران مسلمان روابط عمومی بایستم، از ارتباطات برای درک تنوّع خودمان استفاده کنم، و در عین حال وحدت را هم در حرفه و هم در انسانیت بیابم.
دانیل تیش در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: در این کنگره سخنرانان مختلف اصول اساسی اسلامی را به روابط عمومی پیوند دادند، بخصوص اهمّیت عدالت، مسئولیت و شورا که بدون آن هیچ کاری مشروعیت ندارد. در حالی که اینها ایدههای بنیادی تفکّر اسلامی است، هیچ چیز بیش از اینها نمیتواند با روابط عمومی امروزی مرتبط باشد: مثلاً اهمّیت اخلاقی، شفّافیت، صحّت و درستی، مسئولیت و تفاهم متقابل برای رسیدن به ارتباطات جمعی موفّق از این دسته اند.
· سخنرانی مهدی باقريان، عضو هيئت مديره انجمن متخصصان روابط عمومی
مهدی باقريان، عضو هيئت مديره انجمن متخصصان روابط عمومی (ایران) در سخنرانی خود خطاب به نمایندگان حاضر، اظهار داشت: اگر مدل امت اسلامی فارغ از مباحث حاشیهای در روابط عمومی پیگیری، سرمایهگذاری و بحث شود پنجره تازهای بر روی دانش و حرفه روابط عمومی در کشورهای اسلامی باز میشود و ما میتوانیم مدل روابط عمومی اسلامی را طراحی و به جهان عرضه کنیم.
رئيس موسسه كارگزار روابط عمومی با اشاره به این که مدل ارتباطی روابط عمومی با توجه به شکلگیری ابزارهای مدرن و نرم دچار تغییر بنیادی شده است، گفت: به همین دلیل روابطعمومیها به ویژه درکشورهای اسلامی در یک نقطه عطف تاریخی قرار گرفتهاند و اگر کارگزاران مسلمان روابط عمومی اقتضائات این تحولات بنیادین را درک نکنند تأثیرگذاری خود را در جهان امروز از دست میدهند.
رييس موسسه كارگزار روابط عمومی با اشاره بیداری اسلامی در منطقه گفت: کارگزاران روابط عمومی کشورهای مسلمان با تمامی ابزارها و فنونی که در اختیار دارند و با باور و اعتقاد و اتکا به سرچشمه زلال تعالیم اسلامی که شور و شوق حرکت برای پیروزی و فتح را در قلوب مردمان کشورهای اسلامی ایجاد کرده بایستی به ایفای نقش تاریخی خود در این زمینه بپردازند.
وی در پایان گفت: تأثیرگذاری روابط عمومی صرفاً محدود به حوزههای اقتصادی و دولت نیست و حوزههای گستردهتری مانند سیاست، اجتماع و ... را نیز در برمیگیرد به همین دلیل اعتقاد داریم طرح روابط انسانی در حوزه روابط عمومی به ویژه روابط عمومی اسلامی بدون در نظر گرفتن نابرابریهای موجود که در اقصی نقاط جهان به ویژه در خاورمیانه، شمال آفریقا، آمریکا و اروپا جریان دارد روابط عمومی را به نقطه مطلوبی نمیرساند.
بیانیه کنگره
در بیانیه کنگره مزبور آمده است: ارزشهای ارتباطی حضرت محمّد (ص)، یعنی حرّیت، عدالت، تواضع، و ادب منطبق با اعمال و رفتار ایشان بود. استفادۀ استادانۀ آن حضرت از فنّ خطابه و بلاغت و تعهّد ایشان نسبت به ارتباطات هدفمند برای نوع بشر الگویی مناسب و قابل استفاده است.
خطابههای ایشان نشان میدهد که آن حضرت آرزومند سعادت و خوشبختی ابناء بشر بوده اند وبا مهربانی، فروتنی، میانهروی، دادگری و آزادهخواهی، خواهان رهایی از قید وبندهای غیر الهی وگام برداشتن بشریت به سوی سعادت بودند.
مراسم اختتامیه
در مراسم اختتامیه اولين كنگره جهانی كارگزاران مسلمان روابطعمومی که در مالزی برگزار شد، مقرر شد که دومین دوره این کنگره در ایران برگزار شود.
دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی
دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی و نهمین کنفرانس بین المللی روابط عمومی ایران با همکاری دانشگاه هاي تهران، علامه طباطبايي، امام صادق (ع)، آزاد اسلامي، سوره، الزهرا (س)، مذاهب اسلامی، جامعه المصطفی العالمیه، دارالحکمه، دانشکده صداوسیما، و نیز کميسيون ملي يونسکو، مجمع جهانی اهل بیت(ع)، مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و هشت انجمن شاخص روابط عمومي ايران و با شرکت حدود 1000 نفر از رهبران، انديشمندان، نخبگان، مديران و کارشناسان صاحب نام در حوزه ارتباطات و روابط عمومي کشورهاي اسلامي با شعار "روابط عمومی اسلامی، مسئولیت پذیری، کارآمدی و اخلاق مداری" در روزهاي17، 18 و 19 آذرماه 1391 در تهران- ایران برگزار می شود.
در این کنگره که با موضوع "روابط عمومی اسلامی" برگزار خواهد شد مسایل مختلف جهان اسلام از دیدگاه روابط عمومی و توقعات و انتظارات از کارگزاران مسلمان روابط عمومی در صحنه های مختلف منطقه ای و بین المللی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. علاوه بر این، دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی، شبکه شاخصی از فرصت های بی نظیر فراهم می کند که اهمیت آن از سوی شرکت کنندگان و متخصصان برجسته در طیف های مختلف مورد تاکید و ارزیابی مجدد قرار می گیرد.